Χάρτες του Μιχ. Θ. Χρυσοχόου στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη

on .

XARTES XRYSOXOOY AFISA 6 2 18
• Έκθεση Χαρτών του Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου (1834-1921) διοργανώνει η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στα πλαίσια του εορτασμού της 105ης Επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωγραφίας - Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Κατσίκη.  Το context των χαρτών παρουσιάζει η Προϊσταμένη Δ/νσης, Βάια Οικονομίδου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Βιβλιοθήκης.

Ποιος είναι
Ο Μιχαήλ Χρυσοχόου γεννήθηκε στη Ζίτσα, με το οικογενειακό όνομα Χρυσικός, δηλωτικό του επαγγέλματος του παππού του, βιβλιογραφικά  γνωστός και με το εκ καταγωγής προσδιοριστικό «Ζιτσαίος ή Ζητσαίος». Έντονη και ανήσυχη προσωπικότητα, συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της εποχής του και διακρίθηκε ως τοπογράφος και γεωγράφος.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην υπόθεση των ελληνικών διεκδικήσεων στο Συνέδριο του Βερολίνου (1878), για τις οριοθετικές αποφάσεις της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας, με την τεκμηριωμένη του γεωγραφική εργασία στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Οι χάρτες του χρησιμοποιούνται στο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης (1881), για την οριστική λύση του ζητήματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας και στη συνέχεια αποτελούν μια σημαντική χαρτογραφική υποδομή του νέου Ελληνικού Κράτους.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια του Μιχαήλ Ζιτσαίου, με κεντρικό έκθεμα τη συλλογή χαρτών «Πίναξ τῆς Μεσημβρινῆς Ήπείρου καί τῆς Θεσσαλίας / Ἐκπονηθείς ὑπό Μιχαήλ Θ. Χρυσοχόου, Ζιτσαίου. Ἐν Αθήναις : Ἐκ τοῦ λιθογραφείου Γ. Κόλμαν, 1881». Προέρχονται από τις Ειδικές Συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, στην οποία, επί 200 περίπου χρόνια λειτουργίας της, συλλέγονται τεκμήρια μεγάλης σπουδαιότητας, περιεχομένου, αισθητικής και κυρίως ιστορικής αξίας, καθιστώντας την μια από τις 10 Ιστορικές Βιβλιοθήκες του Υπουργείου Παιδείας, ίσως τη μεγαλύτερη και μεταξύ των πλέον σημαντικών της Ελλάδας.
***
Λόγω της προετοιμασίας της Έκθεσης, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ