Τιμήθηκαν για την προσφορά τους τρεις διακεκριμένοι Βελλαϊτες

on .

1

• Τρεις διακεκριμένους, ο καθένας στον τομέα του, αποφοίτους της βράβευσε η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα τελετών της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων. Ο λόγος για τον γνωστό Σχολάρχη των Αθηνών Ελευθέριο Γείτονα, τον αείμνηστο πρ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτριο Γιωτίτσα και τον επ. Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φούσα.
Παράλληλα τιμήθηκε και ο ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος διατέλεσε Καθηγητής στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημ. Φλώρος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Κλέαρχος Παπαδόπουλος, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης.
Πριν την έναρξη των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του πρόσφατα αποδημήσαντα Δημ. Γιωτίτσα.
Ο κεντρικός ομιλητής
Αρχικά τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο καταγόμενος από τον Άγιο Γεώργιο Δομοκού και ένας από τους τιμώμενους της βραδιάς, ο καθηγητής Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος, όπως είπε ανήκει στην Βελλαΐτικη οικογένεια από πεντηκονταετίας και από την εκπαιδευτική του πορεία μέσα σ’ αυτή την «κυψέλη» όπως χαρακτήρισε την Βελλά, μόνο καλά είχε να πει για τους συναδέλφους του, αλλά και τους σπουδαστές. «Θεωρώ προσωπικό δώρο, το ότι η πρώτη πενταετία της εκπαιδευτικής μου σταδιοδρομίας σφραγίστηκε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, γιατί μου άνοιξε νέους γνωστικούς ορίζοντες...», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον Ελευθέριο Γείτονα
Για τον γνωστό Σχολάρχη από τον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, Ελευθέριο Γείτονα που εφήρμοσε πρωτοποριακούς τρόπους διδασκαλίας στα ομώνυμα εκπαιδευτήρια, στη Βάρη Αττικής, πιστεύοντας στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, αλλά και στην ενεργοποίηση των ελληνικών αξιών, μίλησε ο δάσκαλος, που διετέλεσε και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, Λαοκράτης Βάσσης. 
Παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην λαμπρή διαδρομή του Ελ. Γείτονα στον «στίβο της ζωής», χωρίζοντας την ομιλία του σε τρεις ενότητες: η πρώτη αφιερώθηκε στον νεανικό Λευτέρη, τον «όμορφα αβόλευτο και όμορφα ανυπότακτο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η δεύτερη στον «πρωτοποριακό και οραματικά παθιασμένο παιδαγωγό και Σχολάρχη, συνιδρυτή δυο εκ των μεγαλυτέρων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της χώρας, που έδωσαν άλλες διαστάσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνολικότερα στην ελληνική παιδεία». Και η τρίτη ενότητα αφιερώθηκε «στον πνευματικό άνθρωπο, τον διανοούμενο Λευτέρη, μέσα από πολύ πλούσιο αξιακό απόθεμα των έργων και της ζωής του, που είναι οδηγητική παρακαταθήκη στους επικίνδυνα ομιχλώδεις καιρούς μας».
Αναφερόμενος στον Σχολάρχη ο κ. Βάσσης μίλησε για την ιδρυτική παιδαγωγική φιλοσοφία των Σχολείων του, που θα έπρεπε, όπως είπε, να είναι παιδαγωγική φιλοσοφία της συνολικής Παιδείας, ενώ μίλησε και για το πρωτοποριακά καινοτόμο παιδαγωγικό όραμα του «Ανοιχτού Σχολείου», που με εξαιρετικά αποτελέσματα υλοποιεί στα σχολεία του.
Συγκινημένος ο κ. Λευτέρης Γείτονας ευχαρίστησε τους «ομογάλακτούς του», όπως είπε, για την εξαιρετική τιμή που του έκαναν. «Η αναγνώριση που μου κάνετε, αποτελεί κινητήρια δύναμη να συνεχίσω να προσφέρω στον άνθρωπο, με όλες μου τις δυνάμεις όσο ζω», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του.
Για τον Δημ. Γιωτίτσα
Για τον δεύτερο τιμηθέντα, τον αείμνηστο από την Γορίτσα Ιωαννίνων Δημ. Γιωτίτσα, μίλησε ο επίσης απόφοιτος της Βελλάς, πρ. Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του και στην επιτυχημένη παρουσία του στα Αυτοδιοικητικά και την τεράστια προσφορά του στα κοινά, καθώς και στην συνδικαλιστική του δράση.
«Ο Δημήτρης Γιωτίτσας φεύγοντας από το χωριό του, δεν έμεινε στα εύκολα και στα απλά, αλλά ζήτησε και το κάτι παραπάνω. Δεν φυγάδευσε τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της κοινωνίας... Αναμετρήθηκε με την εποχή του και την ξεπέρασε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομιλητής. 
Εκ μέρους της οικογένειας Γιωτίτσα, τον λόγο πήρε εμφανώς συγκινημένος ο γιος του Αντώνης, ο οποίος ευχαρίστησε την Ένωση για την τιμή, τονίζοντας ότι η Βελλά κατείχε πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του πατέρα του.
Για τον Στεφ. Φούσα
Τέλος, την προσωπικότητα του καταγόμενου από την Ρεπετίστα Ιωαννίνων, επ. Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανο Φούσα, περιέγραψε ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο και την επιστημονική γνώση και κατάρτιση του κ. Φούσα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εκπαιδευτικές του συναντήσεις σε όλη τη χώρα για ενημέρωση του κοινού που αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και για την γνωστή δράση  «Οδοιπορικό Υγείας», μια συνολική εξόρμηση ενημέρωσης, κυρίως στους απομακρυσμένους Δήμους.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Φούσας ευχαρίστησε για την τιμή, κάνοντας μια κατάθεση ψυχής για την Βελλά, λέγοντας ότι σ’ αυτήν χρωστά την επιστημονική του πορεία. 
***
• Τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν στο τέλος της εκδήλωσης: στον Καθηγητή Βασ. Αναγνωστόπουλο ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Βελλάς Ιωαννίνων Δημ. Φλώρος, στον Στέφανο Φούσα ο Μητροπολίτης Μάξιμος, στην οικογένεια Γιωτίτσα (την παρέλαβαν οι δυο γιοι του) ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και στον Ελευθ. Γείτονα ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Γ. Καψάλης.
Η εκδήλωση έκλεισε με το Κιθαριστικό Σύνολο «Πασσαρών» Ροδοτοπίου, υπό την Δ/νση του Γεωργίου Νάκη.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ