«το ζιαφέτι του λάκη… στον Μανασσή Ζαγορίου»

on .

TO ZIAFETI TOY LAKH
• Όταν πρωτοήρθα, πριν πολλά χρόνια, σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Ηπείρου, εκτός από την εξαιρετική φυσική ομορφιά και τους αξιόλογους ανθρώπους, με γοήτευσαν οι καινούριες λέξεις που άκουγα. Μια τέτοια ήταν το «ζιαφέτι». Ρώτησα κι έμαθα. Ζιαφέτι είναι το συμπόσιο, το φαγοπότι, το ξεφάντωμα, το γλέντι μετά μουσικής (έξω από τις γιορτές και τα πανηγύρια). Δανεική από τα τουρκικά, η λέξη ziyafet έχει περάσει σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες. Ένα γλέντι, σχεδόν αυθόρμητο, που ο καθένας φέρνει ό,τι έχει: πίτα, κρέας, γλυκό, τσίπουρο.
Ένα νέο, λοιπόν, διπλό CD κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ονομαζόμενο «το ζιαφέτι του λάκη», που «λάκης» δεν είναι άλλος από τον επί σειρά ετών Πρόεδρο του Συνδέσμου Ζαγορισίων, Πολύβιο Καρρά. Γνωστός για την αγάπη και το μεράκι του για την παραδοσιακή μουσική, συνεχίζει εδώ και χρόνια τη συλλογή και καταγραφή της, πάντα δίπλα στον Σύνδεσμο. Εξάλλου αυτό το διπλό CD είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια (!) από την ίδρυσή του.
Η ηχογράφηση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Πολύβιος Καρράς έστησε ένα ζιαφέτι στο σπίτι του, στον Μανασσή. Το γλέντι όπως πάντα ήταν… κεφάτο, τεχνικοί λόγοι όμως ανάγκασαν τους μουσικούς να ξαναβρεθούν στις 31 Μαΐου του 2016, οπότε πραγματοποιήθηκε και η τελική ηχογράφηση. Αυτή έγινε στο πέτρινο Δημοτικό σχολείο του Δικόρφου, πολύ κοντά στον Μανασσή.

***
Όλα τα κομμάτια παρουσιάζονται με τη μορφή σειρών, όπως συνηθίζεται ακόμη στο Ζαγόρι. Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην ηχογράφηση ήταν οι: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Παναγιώτης Λάλεζας (τραγούδι), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Φώτης Παπαζήκος (λαούτο, τραγούδι), Γιάννης Διαμάντης (κιθάρα) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).
• Όποιος ενδιαφέρεται για το διπλό CD μπορεί να το προμηθευτεί από τα γραφεία του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, Χρηστοβασίλη 8 και από το κατάστημα  «ΧΡΩΜΟΕΠΙΛΟΓΗ», στη Γ. Παπανδρέου 71, τηλ. 26510-21443.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ