Αυστριακός Καθηγητής καταγράφει με κάμερα παραδοσιακά πανηγύρια μας!

on .

BRADL

• Ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα σχετικό ενδιαφέρον, βρίσκει κλειστές πόρτες από τους αρμόδιους πνευματικούς φορείς, ο ομότιμος Aυστριακός καθηγητής Rudolf Μ. Brandl, που έχει πάθος για τη δημοτική μουσική, την οποία θεωρεί ως κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού και αποτύπωμα των λαϊκών βιωμάτων, καταγράφει τα παραδοσιακά πανηγύρια στη Θεσπρωτία, αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εθνικομουσικολογίας της Ακαδημίας της Βιέννης εδώ και πολλά χρόνια!
 Τον συναντήσαμε στη Φασκομηλιά Ηγουμενίτσας, στο πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Στενός του συνεργάτης ο Στράτος Νικόλαρος από τη Σπάρτη, που ζει στην Αυστρία κι έχει κάνει το διδακτορικό του στην Βιέννη. Με δύο κάμερες, μια τη χειρίζεται ο κ. Brandl  και μια ο κ. Νικόλαρος, καταγράφουν τόσο την ορχήστρα, όσο και τα χορευτικά δρώμενα. Συνήθως, όπως μας είπαν, καλύπτουν τις τρεις πρώτες ώρες των πανηγυριών, γιατί μετά το σκηνικό και τα τραγούδια είναι επαναλαμβανόμενα.
Μέσα από αυτό το υλικό ο καθηγητής καταγράφει μελοποιημένα (με νότες) τα τραγούδια. Έχει κυκλοφορήσει ένα μεγάλο τόμο για τον κλαρινίστα Γρηγόρη Καψάλη, με τον οποίο έχει αποκτήσει φιλική σχέση. Επίσης έχει ασχοληθεί με τον τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα. Το κίνητρο για να καλύψει ένα πανηγύρι είναι η παραδοσιακή υφή του κλαρινίστα και του τραγουδιστή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτής της Φασκομηλιάς Θεσπρωτίας, αποτύπωνε τις ερμηνείες της Παγώνας.
Έχει γράψει μια μονογραφία για τη  μουσική της Καρπάθου και ετοιμάζει ένα έργο για την Ηπειρώτικη μουσική τα χρόνια του Αλή Πασά. Δυστυχώς στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, παρότι απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν εκδηλώθηκε καμία προθυμία ούτε να στηριχθεί, ούτε να αξιοποιηθεί το έργο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βέλγος καθηγητής καλύπτει τα έξοδα των πολύμηνων ταξιδιών του στην Ελλάδα με προσωπικές του δαπάνες (όπως μας αποκάλυψε ο κ. Νικόλαρος κάθε ταξίδι στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ).  
Η. Μ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2017