«Δεν πληρώνω!» απόψε στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.

on .

DEN PLHRONO

• Πληθώρα παραγωγών από Αθηναϊκά θέατρα και θιάσους, από ομάδες, ΔΗΠΕΘΕ και κρατικούς φορείς έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της θεατρικής τέχνης αυτό το καλοκαίρι στα Γιάννενα.
Ανάμεσα σ’ όλα αυτά ξεχωρίζει κανείς κι ένα δικό μας, Γιαννιώτικο θέατρο, την Έκ­φρα­ση, η ομάδα της οποίας δε φοβάται να εισέλθει  στην καλοκαιρινή καλλιτεχνική «αρένα» με μία δική της παραγωγή, αναμετρώμενη στα ίσα με τους «γίγαντες» του είδους!
Ετοίμασαν λοιπόν και παρουσιάζουν όχι μόνο σ’ όλη την Ήπειρο, αλλά κι εκτός αυτής, μία εξαιρετική παράσταση βασισμένη στην πασίγνωστη πολιτική σάτιρα του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!», με υπόθεση άκρως επίκαιρη στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
Έπειτα, λοιπόν, από μία σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων σε πόλεις όπως η Κοζάνη, η Καστοριά, η Άρτα, η Παραμυθιά και τα Γρεβενά, η Έκφραση φέρνει απόψε το «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ., ουσιαστικά για την επίσημη πρεμιέρα της και με την προσδοκία ότι το Γιαννιώτικο κοινό θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά της.

Ο σκηνοθέτης
Τη σκηνοθεσία του έργου, όπως κι έναν απ’ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έχει ο ταλαντούχος Χρήστος Χρήστος, ο οποίος, πλαισιωμένος από την ομάδα της Έκφρασης, κατάφερε να στήσει μια παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις αντίστοιχες Αθηναϊκές παραγωγές.
Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα στην Ε.Η.Μ., εκφράζει τη χαρά του για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στην Έκφραση το κοινό σε κάθε πόλη όπου παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα το «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!». Εξάλλου, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη τους περιοδεία. «Απόψε έχουμε εδώ την πρεμιέρα μας και περιμένουμε τους Γιαννιώτες φίλους να στηρίξουν την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία», τονίζει με νόημα.
Αναφερόμενος στο έργο του Ντάριο Φο, σημειώνει πως «είναι μια κωμικό - σπιρτόζικη φάρσα που απαιτεί μεγάλη ενέργεια και δεξιοτεχνία από τους ηθοποιούς. Θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο έργο είναι μια πρόταση. Μπορεί να γράφτηκε το 1974, αλλά ο ίδιος ο Φο πριν το θάνατό του το 2010 το ξαναφρέσκαρε. Δυστυχώς, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε».
Όπως συμπληρώνει ο νεαρός καλλιτέχνης, «το ‘Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!’ είναι ένα από τα καλύτερα έργα του Ντάριο Φο που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Στο δικό μας ανέβασμα απλώς έχουν διασκευαστεί ορισμένα σημεία του χωρίς όμως να χαθεί η ουσία του κειμένου».

Η υπόθεση του έργου
Όταν η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν οι μαζικές απολύσεις ή οι μειώσεις ωραρίου και αμοιβών έχουν μετατραπεί σε καθημερινή υπόθεση και η ζωή έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ, τότε… οι απλοί άνθρωποι ξεσηκώνονται, ο ένας μετά τον άλλο υψώνουν ανάστημα και φωνή διαμαρτυρίας! Αυτό είναι το θέμα που πραγματεύεται η επίκαιρη πολιτική σάτιρα του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!», η οποία παρουσιάζεται απόψε, ώρα 9.30 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ..

Οι συντελεστές 
Διασκευή - Σκηνοθεσία  Χρήστος Χρήστου, σκηνικά Γιάννης Κράβαρης, φωτισμοί Χρήστος Χρήστου, μουσική επιμέλεια Πέτρος Χριστακόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη Μίνα Παππά.  Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Παπαγεωργίου, Γεωργία Διακοπούλου, Χρήστος Χρήστου, Πέτρος Χριστακόπουλος, Νατάσα Τσαμπά, Θανάσης Λανάρης.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ στην προπώληση, 10 ευρώ στο ταμείο και 7 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών). Προπώληση γίνεται στο κατάστημα Seven, στο βιβλιοπωλείο Χαρτέξ και στο περίπτερο Tickets Ioannina της Κεντρικής Πλατείας. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο «Π.Λ.».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ