Πολύτιμη η συνεισφορά της Σ. Στάικου στην προβολή της πόλης

on .

MPEGKAS STAIKOY

• Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων η τελετή ανακήρυξης της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφίας Στάικου σε επίτιμη Δημότη της πόλης και η απονομή του αργυρού μεταλλίου από τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προβολή της περιοχής αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων.
Η κ. Στάικου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της έκανε την τιμή να γίνει επίτιμη δημότης σε μια πόλη με μεγάλη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας
Κατά την προσφώνησή του στην κ. Στάικου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έπλεξε το εγκώμιο της τιμωμένης, λέγοντας ότι στο πρόσωπο της κ. Στάικου συγκεντρώνονται εκείνα τα χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων που παρεμβαίνουν με τη δράση τους σε ιστορικές περιόδους που η κοινωνία λόγω των αντίξοων οικονομικοκοινωνικών συνθηκών ψάχνει ερεθίσματα για ανάταση. Αναγνώρισε την ανιδιοτελή της και επαναλαμβανόμενη προσφορά στο Δήμο με χορηγίες, ενέργειες και δωρεές, χάρη στην οποία έχουν δημιουργηθεί σημαντικά έργα πολιτιστικής υποδομής με κορυφαίο το Μουσείο Αργυροτεχνίας που αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν του τόπου και μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάδειξη των Ιωαννίνων. Επιπλέον, στάθηκε στο γεγονός ότι με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και ΠΙΟΠ κατοχυρώνεται μια πολυδιάστατη  συνεργασία και υπενθύμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να υποστηρίξει το Δήμο στη προσπάθεια να συστεγαστούν το ΚΕΠΑΒΙ και το νέο Δημαρχείο σε ένα ενιαίο κτίριο.
Τέλος, εκ μέρους και του Δημοτικού Συμβουλίου την καλωσόρισε στην πόλη και ευχήθηκε να συνεχίσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Η αντιφώνηση της κ. Σ. Στάικου
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου αφού εξέφρασε τη τιμή που νιώθει να ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης της πόλης των Ιωαννίνων, τόνισε ότι ο πολιτισμός βοηθά στη τοπική ευημερία, την κοινή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και πως πιστεύει σε στόχους που είναι μακροπρόθεσμοι και κτίζουν παρακαταθήκες για το μέλλον. Σημείωσε ότι μέλημα του Π.Ι.Ο.Π είναι να στηρίζει ο πολιτισμός την ανάπτυξη και στη προσπάθεια αυτή βρήκε συμμάχους στην πόλη των Ιωαννίνων που διεκδικούν ευκαιρίες για το τόπο με την ευγένεια που διαμορφώνουν οι πλούσιες ιστορικές καταβολές και η προσφορά των Ηπειρωτών στη πατρίδα. Όσον αφορά το Μουσείο Αργυροτεχνίας το χαρακτήρισε κόμβο πολιτισμού που προβάλλει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και αναδεικνύει τη λαμπρή ιστορία των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής, ενώ επεσήμανε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν επισκεφτεί το Μουσείο 25.000 επισκέπτες, με σημαντικά οφέλη στην οικονομία της πόλης. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα στο Δήμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα Ιωάννινα της επόμενης δεκαετίας.

Ο Κώστας Τασούλας
Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας που δεν μπόρεσε να παραστεί στη τελετή λόγω συζήτησης στη Βουλή εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο Δήμος τιμά εμπράκτως την κ. Στάικου, Πρόεδρο του Π.Ι.Ο.Π και δημιουργό του Μουσείου Αργυροτεχνίας που ήδη ενσωματώθηκε πρωτοποριακά στα πολιτιστικά ταυτόσημα της Ηπείρου και προβάλει τον τόπο μας. Τέλος, ανέφερε ότι «η αναγνώριση είναι ένα δείγμα πολιτισμού που οφείλουμε όλοι μας, εκπροσωπούμενοι σήμερα από το Δήμο Ιωαννιτών, στην κ. Στάικου που τόσο αγάπησε και αγαπά δημιουργικά την πόλη μας και από σήμερα την πόλη της!»
NIKΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ