Αυθεντικός πολιτισμός στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Δήμου Ιωαννιτών

on .

FESTIBAL PARADOSIAKON XORON 27 3 17
• Με αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά στη συστηματική δουλειά φορέων που κινούνται στον χώρο της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς και μέσα από μια άρτια διοργάνωση έκλεισε την αυλαία του το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού Δήμου Ιωαννίνων, που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του.
Η εκδήλωση με τίτλο «… στους μάρτυρες, στους ήρωες..» διεξήχθη ανήμερα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Απετέλεσε δε το δεύτερο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που αφορούσαν ανάλογα γεγονότα, μετά το Παιδικό Φεστιβάλ στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρα της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Ποιοτική παρουσίαση
Οι εκατοντάδες θεατές αναγνώρισαν με το θερμό χειροκρότημά τους την ποιοτική παρουσίαση, πάνω στον παραδομένο τρόπο και ύφος, των οχτώ συλλόγων από περιοχές της Ηπείρου και της Ελλάδας αλλά και την εξαιρετική συνεργασία όλων που επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος τόνισε ότι οι συνεργασίες φορέων σε αυτά τα επίπεδα μπορούν να αναδείξουν ακόμη περεταίρω την πολιτιστική κληρονομιά, στοιχείο που έχει ανάγκη ο τόπος αυτές τις δύσκολες εποχές.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του καλλιτεχνικού σκέλους του Φεστιβάλ Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, επεσήμαναν ότι οι στοχευμένες και μακρόπνοες παρεμβάσεις στον χώρο, στόχο έχουν πρώτιστα να συνδράμουν ώστε να διαμορφωθούν σωστότερα οι χαρακτήρες των νέων πολιτών, μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες εκμάθησης και παρουσιάσεων.

Οι συμμετοχές
Στο Φεστιβάλ συνυπήρξαν τα τμήματα παραδοσιακών χορών: Πολιτιστικού Συλλόγου Μετσόβου (χοροί Μετσόβου), Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (χοροί Πόντου), Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Η Αράπιτσα» (Χοροί της Νάουσας από το έθιμο «Μπούλες»), Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων (Χοροί Συρράκου), Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων (χοροί Θεσπρωτίας), Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (χοροί Αστικής Παράδοσης Ιωαννίνων), Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγους Θεοδωριανιτών Άρτας «Κωστηλάτα» (Χοροί Τζουμέρκων) και Πολιτιστικού Σύλλογου «Λούτσας» Ιωαννίνων (Χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Καλούδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών Γεωργία Γιώτη, Κώστας Λαόσογλου και Βασίλης Κοσμάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κέλλυ Καραμάνη, καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων και Φορέων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ