Πόλος έλξης το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου στο Δήμο Ζαγορίου

on .

LAOGRAFIKO MOYSEIO ELAFOTOPOY ZAGORIOY

• Μαθητές της Γ’ τάξης του 10ου  Γυμνασίου Ιωαννίνων επισκέφτηκαν το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου του Δήμου Ζαγορίου και είδαν από κοντά χρηστικά εργαλεία των παραδοσιακών χειρωνακτικών επαγγελμάτων, καθώς  και άλλα εκθέματα.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν ξεναγήθηκαν από τον δημιουργό του μουσείου, τον γλύπτη και τέως Σχολικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Οικονομίδη.
Από την αρχή της χρονιάς, εκτός των άλλων επισκεπτών, περισσότεροι από 200 μαθητές από διάφορα σχολεία της χώρας έχουν επισκεφτεί το μουσείο, (το 2016 ήταν αρκετές εκατοντάδες), ενώ και για τη συνέχεια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για να δουν και να ακούσουν τα παιδιά το πώς και με ποια εργαλεία ασκούνταν τα επαγγέλματα τις περασμένες δεκαετίες στα χωριά, αλλά και στα αστικά κέντρα.
Οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου άκουσαν με προσοχή τον κ. Οικονομίδη να τους ενημερώνει για τα εκθέματα, ανά επάγγελμα και πώς αυτά χρησιμοποιούνταν ή κατασκευάζονταν και έδειξαν με τις ερωτήσεις και απορίες τους ότι η επίσκεψή τους είχε να προσθέσει κάτι νέο στις γνώσεις τους, μια διαφορετική εμπειρία.
Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου λειτουργεί από το 1993 στο παλιό σχολείο του χωριού με πολλά εκθέματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Μεταξύ των άλλων στις αίθουσες του κτιρίου που φιλοξενεί τις συλλογές, εκτίθενται, με τη μορφή οργανωμένων εργαστηρίων, εργαλεία του σιδηρουργού - σιδερά, χαλκουργού, κουδουνά, ξυλοκόπου, βαρελά, γανωτή - καλαντζή, σοβατζή, κτίστη - μάστορα, πεταλωτή - καλιγωτή, σαμαρά, αρτοποιού - φούρναρη, γεωργού, καντηλανάφτη,  οργανοπαίχτη, αμπελουργού,  ξυλογλύπτη,  ράφτη,  κουρέα, τενεχτσή,  τσαγκάρη, μελισσοκόμου,  μαραγκού, φωτογράφου, γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, φωτογράφου κ.α, καθώς και ενότητες όπως ο αθλητισμός, ο πόλεμος, θέατρο σκιών, θέατρο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ