Ανοιχτή «πληγή» για τη χώρα μας οι άταφοι πεσόντες ήρωες του ’40!

on .

STRATIOTHS MNHMA

• Ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό εδώ και πολλά χρόνια επαναφέρει στην επικαιρότητα ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.
Πρόκειται για τους άταφους Έλληνες ήρωες πεσόντες  του ’40 στα βουνά της Αλβανίας, μία ανοιχτή «πληγή» για τη χώρα μας, που όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει διευθετηθεί, κυρίως λόγω της κωλυσιεργίας της αλβανικής πλευράς.
Ο Γ. Κασαπίδης με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά από τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να πείσει την αντίστοιχη Αλβανική να συνεργαστεί για την οριστική και έμπρακτη διευθέτηση της σημαντικής αυτής εκκρεμότητας.
Με δεδομένη τη διαχρονική κωλυσιεργία από την αλβανική πλευρά, παρά τη δέσμευσή της σε πρόσφατη σχετική συμφωνία με τη χώρα μας, ο βουλευτής επιδιώκει να κινητοποιήσει την πολιτική ηγεσία της χώρας στην άσκηση πίεσης για το σκοπό αυτό και την εκπλήρωση της εθνικής υποχρέωσης. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των άταφων ηρώων Ελλήνων πεσόντων του έπους του ’40, ανέδειξε πρώτος ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής Ν. Μαγνησίας Γεώργιος Σούρλας.
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ.Κασαπίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «το 2010 κυρώθηκε Συμφωνία από το ελληνικό και το αλβανικό Κοινοβούλιο για δύο στρατιωτικά Κοιμητήρια, στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.
»Το 2012 συνήλθε η Μικτή Επιτροπή και εκπόνησε κανονισμό για την υλοποίηση της Συμφωνίας με τη δέσμευση να συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Έκτοτε όμως και μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε καμία απόφαση.
»Η Μικτή Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από δύο συνεδριάσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφάσισαν να συνεδριάσει στα Τίρανα στις αρχές του 2017, για την εκταφή των πεσόντων από πρόχειρους τάφους, σε συγκεκριμένους χώρους και να γίνει ο ενταφιασμός στα στρατιωτικά Κοιμητήρια».
Και ρωτά τον Υπουργό:
• Συνήλθε η Μικτή Επιτροπή στα Τίρανα μετά από πρόσκληση της αλβανικής πλευράς και τι αποφάσισε;
• Αν δε συνήλθε σε ποιες ενέργειες προέβη ή πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση;

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ