Η Στ. Γεωργούδη επίτ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

on .

GEORGOYDH STELLA

• Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγορεύτηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια της Ecole Pratique des Hantes Etudes Στέλλα Γεωργούδη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Πρύτανη Γεώργιο Δ. Καψάλη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Ν. Σουκάκο και συνεχίστηκε με την παρουσία του έργου της τιμώμενης από την καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη.

Η Αριάδνη Γκάρτζιου
Η κ. Γκάρτζιου, διακεκριμένη επιστήμων, αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της τιμώμενης, εξήρε την προσωπικότητά της και τόνισε ότι το ερευνητικό της έργο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και η συγγραφική της δραστηριότητα έχει αποσπάσει διακρίσεις από ξένους επιστημονικούς φορείς.
Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η επιστημονική προσφορά της κυρίας Γεωργούδη προς τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι, κατά την εκτίμηση ξένων ειδημόνων, ιδιαίτερα σημαντική, προσθέτοντας ότι η συμβολή της στη μελέτη του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, με πρωτότυπες μελέτες και συλλογικές έρευνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. «Η τιμώμενη είναι μία Ελληνίδα της διασποράς, με διεθνή ακτινοβολία και κύρος, μια γυναίκα του διαφωτισμού», είπε η κυρία Γκάρτζιου.
Τα ερωτήματα και το ενδιαφέρον της κυρίας Γεωργούδη – συνέχισε η ομιλήτρια – για την ξεχωριστή θέση και σημασία της ουσίας στην ιδιωτική και δημόσια ζωή των Ελλήνων, έχουν διατυπωθεί σε πολυάριθμες μελέτες, αρχίζοντας από την εργασία της για την τελετουργία των Χριστιανικών Κουρμπανιών της Θράκης, η οποία δημοσιεύτηκε σε ρηξικέλευθο τόμο του 1979.

Στέρεα προσέγγιση
Συνεχίζοντας η κυρία Γκάρτζιου, είπε ότι η τιμώμενη διακρίνεται για τη στέρεα και ενδελεχή επιστημονική προσέγγιση, την εξαιρετικά αυστηρή κριτική εξέταση των πηγών – φιλολογικών, επιγραφικών και αρχαιολογικών – καθώς και για το μεθοδικό συνδυασμό αρχαιογνωστικών πεδίων – φιλολογία, ιστορία, ανθρωπολογία – με σκοπό την σφαιρική κατανόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Πρέπει να σημειωθεί – τόνισε η κυρία Γκάρτζιου – ότι η κυρία Γεωργούδη είναι υπεύθυνη σύνταξης του γνωστού επιστημονικού περιοδικού «Metis Anthropologie des Mondes grecs anciens», το οποίο εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργεί έναν αυστηρά επιστημονικό διάλογο σε θέματα ανθρωπολογίας της αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας φωνή και βήμα σε πολύ διακεκριμένους επιστήμονες και σε νέους ερευνητές.
Η κυρία Γεωργούδη έχει δημοσιεύσει πλήθος πρωτοτύπων μελετών σε πολλές διαφορετικές γλώσσες – κυρίως στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ελληνικά – σε διεθνή περιοδικά (μονογραφίες και συλλογικούς τόμους).
Τελειώνοντας η διαπρεπής Καθηγήτρια είπε: κατά τη διάρκεια της μακράς ερευνητικής και ακαδημαϊκής της πορείας, υπηρέτησε σε σημαντικούς επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία. Συμμετείχε σε πολυάριθμες επιτροπές και ομάδες, με σκοπό την οργάνωση σεμιναρίων και τη λειτουργία προγραμμάτων τα οποία, μεταξύ άλλων, ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αρχαιογνωσία, σμιλεύουν καίριες έννοιες και κατηγορίες, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις πηγές (κυρίως κείμενα) και επιγραφές και δημιουργώντας γενικότερα νέα μεθοδολογικά εργαλεία για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.
•••
Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία της κ. Γκάρτζιου, ακολούθησε ανάγνωση του ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγητή Ιωάννη Κ. Μαυρομάτη, περιένδυση της τιμώμενης με την τήβενο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Αικατερίνη Β. Λιάμπη και επίδοση τίτλων από τον Πρύτανη.
Στη συνέχεια μίλησε η Τιμώμενη με θέμα: «Σημεία, ήχοι, λόγος και γραφή «πολυφωνικές» πρακτικές στο Μαντείο της Δωδώνης».
Η τελετή έληξε με μουσικό πρόγραμμα της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Στέλλα Γεωργούδη γεννήθηκε στην Αθήνα από Ρουμελιώτη πατέρα και Σμυρνιά μάνα. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο με υποτροφία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
Παντρεύτηκε τον εξ Αλεξανδρείας Ντίνο Γεωργούδη, βαθύ γνώστη της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, συνομιλητή και συνοδοιπόρο σε μια μακρά πορεία. Εργάστηκε στην εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος Larousse» όπου ο Ντίνος Γεωργούδης ήταν αρχισυντάκτης.
Το 1966 το ζευγάρι με την κόρη του μετέβη στη Ρώμη, όπου η Στέλλα εργάστηκε κοντά στον καθηγητή Θρησκειολογίας Agelo Brelich. Τον επόμενο χρόνο μετέβησαν στο Παρίσι, όπου εντάχθηκε στην ερευνητική ομάδα του Κέντρου Συγκριτικών Ερευνών για τις Αρχαίες Θρησκείες, χώρος πνευματικών ζυμώσεων και διεπιστημονικού διαλόγου, που τόσα πρόσφερε στην κατανόηση του αρχαιολογικού κόσμου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (1983). Από το 1997 έως το 2005 εργάστηκε στην «Ecole Pratique des Hantes Etudes, Ve Section», στο Παρίσι, όπου έφτασε στον ανώτατο βαθμό της ακαδημαϊκής ιεραρχίας, κατέχοντας σήμερα τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ