Χριστοβασίλης: «Έχει ραγίσει το γυαλί αλλά θα αντιστρέψουμε το κλίμα»

on .

XRHSTOBASILHS

• Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το Σάββατο πριν τον αγώνα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης. 
Ο ισχυρός άνδρας των «κυανόλευκων» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα πρόσφατα γεγονότα της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ προαναγγέλλοντας μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αποκατασταθούν, τουλάχιστον ηθικά, οι φίλαθλοι του ΠΑΣ, απάντησε στις καταγγελίες Κούγια περί θυγατρικής, παραδέχθηκε ότι έχει ραγίσει το γυαλί με τους φιλάθλους τονίζοντας ωστόσο ότι η διοίκηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αντιστρέψει το κλίμα, ανακοίνωσε μεταγραφή (τον Σουηδό Χέλκβιστ), μίλησε για τον Κόντε και το ενδεχόμενο αποχώρησής του το προσεχές καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος όταν ανέλαβε την ομάδα το 2008 και στο πόσοι εξ’ αυτών έχουν υλοποιηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, προηγήθηκε συνάντηση του κ. Χριστοβασίλη και των συνεργατών του με εκπροσώπους φιλάθλων, ενώ το παρών στη συνέντευξη έδωσαν εκπρόσωποι φιλάθλων θέτοντας, μάλιστα, και ερωτήματα.
Η συνέντευξη
«Παρόλο που έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι σήμερα, επέλεξα να γίνει αυτή η συνάντηση για όσα έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Ξεκινώντας πριν από 10 χρόνια, είχα κάποιους στόχους γι’ αυτήν την ομάδα. Ο κυριότερος ήταν να σταματήσει να είναι ασανσέρ. Το πετύχαμε. Επίσης, τον στόχο που είχα βάλει το 2012 να βγει η ομάδα στην Ευρώπη, τον καταφέραμε το 2013 αγωνιστικά και τυπικά δύο χρόνια αργότερα. Ο τρίτος στόχος που είχαμε ήταν να αξιοποιηθεί η ακαδημία μας, γιατί ομάδες σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπορούν να δαπανούν πολλά χρήματα για να αγοράζουν ποδοσφαιριστές. Τα τηλεοπτικά έχουν μειωθεί, οι χορηγοί το ίδιο, τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν είναι πολλά. Είναι ο μοναδικός τρόπος λοιπόν να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ομάδα. Ο τέταρτος στόχος είναι να αποκτήσει ο ΠΑΣ Γιάννινα το δικό του προπονητικό κέντρο. Το πρώτο βήμα έγινε με τα σχέδια πριν από δύο χρόνια και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε καλά νέα. Αν γίνει και αυτό ίσως αποσυρθώ, γιατί πολύς πόλεμος έχει γίνει προς το πρόσωπό μου και κανείς δεν ξέρει πόσο έχω πονέσει οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι σκέφτονται τα χρήματα που έρχονται μόνο. Είμαι από μικρό παιδί ΠΑΣ Γιάννινα, μεγάλωσα στο εξωτερικό και συνεχίζω να είμαι πρόεδρος γιατί αντέχω ακόμα οικονομικά παρά τις πολλές δυσκολίες».
Σε ό,τι αφορά τη μαζική εισβολή φιλάθλων του ΠΑΟΚ και τον εξοβελισμό των Γιαννιωτών από τις θέσεις τους στην πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων: «Ξεκινώντας από την αρχή της εβδομάδας, είχαμε πει ότι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε μάξιμουμ 700 εισιτήρια στη θύρα 7. Από την Τρίτη (30/1) ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσω της viva. Την Τρίτη το μεσημέρι μάθαμε ότι πολλά εισιτήρια από τη viva πωλούνταν στη Β. Ελλάδα. Αποφάσισα να κάνω μια συνάντηση στο Μακεδονία Palace με το γενικό διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον κ. Γκαγκάτση, για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο έγινε αυτή η συνάντηση για την οποία ακούστηκαν πολλά στην πόλη. Από την Τετάρτη αποφασίσαμε να πουλάμε πακέτο τα εισιτήρια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό αλλά και πάλι δεν μπορούσε να ελεγχθεί η κατάσταση, γιατί αγόραζαν πολλοί άνθρωποι εκτός πόλης. Το Σάββατο (3/2) το πρωί ο αρχηγός της αστυνομίας μας καθησύχασε ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν πρόκειται να πλησιάσει άνθρωπος της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο πέρα από τους 700 που είχαν τα εισιτήρια. Του είπαμε ότι δε θέλουμε να συμβεί ό,τι και πριν μερικά χρόνια στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και μας διαβεβαίωσε ότι δε θα συμβεί απολύτως τίποτα. Δυστυχώς, μία ώρα πριν τον αγώνα τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ενημερώσαμε τον παρατηρητή και τον αστυνομικό διευθυντή για το αν έπρεπε να ξεκινήσει το παιχνίδι. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από το να πάρουμε την ομάδα στα αποδυτήρια με τις όποιες κυρώσεις από τον ΚΑΠ. Δυστυχώς και εμείς στενοχωρηθήκαμε πάρα πολύ, γιατί είχαμε την ευθύνη, αλλά η ευθύνη είναι μέχρι ενός σημείου. Η αστυνομία είχε πάρει τον έλεγχο στα χέρια της και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε με κάποιον τρόπο τους φιλάθλους του ΠΑΣ που έφυγαν από τις θέσεις τους».
Για το αν μίλησε προσωπικά με τον κ. Σαββίδη μετά το τέλος του αγώνα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών: «Μιλώντας με τον ΠΑΟΚ μας είπαν ότι όποιες ζημιές δημιουργήθηκαν θα τις πληρώσουν. Η αστυνομία από την πλευρά της δικαιολογείται ως ένα βαθμό γιατί επέλεξε να βάλει αυτούς τους φιλάθλους μέσα στο γήπεδο, παρά να διαλυθεί ολόκληρη η πόλη».
Για ποιο λόγο τελικά δεν πήρε την ομάδα να φύγει από το γήπεδο ώστε να μη διεξαχθεί ο αγώνας και για ποιο λόγο δεν καταγράφηκε στην έκθεση του παρατηρητή ο προβληματισμός του ιδίου για το αν πρέπει να ξεκινήσει η αναμέτρηση: «Είναι προφανές γιατί δεν το κάναμε. Η αφαίρεση βαθμών που προβλέπεται ως ποινή σε τέτοιες περιπτώσεις, θα έβαζε σε κίνδυνο την ομάδα ακόμα και με υποβιβασμό. Τώρα σε ό,τι αφορά τον παρατηρητή και το τι έγραψε  δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Δεν ξέρουμε καν την έκθεση του παρατηρητή».
Για τις αποστάσεις που κρατάει ο ίδιος από τις ευθύνες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα όσα συνέβησαν στο Ζωσιμάδες: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να καταγγείλει τον ΠΑΟΚ στη Λίγκα, ούτε φυσικά και τον παρατηρητή. Απλά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη συνέχεια και να μη δίνουμε εισιτήρια σε φιλάθλους άλλων ομάδων στο μέλλον. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι ούτε εμείς μπορούμε να πηγαίνουμε εκτός έδρας».
Για τις δηλώσεις του κ. Κούγια περί θυγατρικής: «Δε θέλω να ασχοληθώ με τον κ. Κούγια καθόλου. Καλά θα κάνει να κοιτάξει την ομάδα του. Εσείς ξέρετε σε ποιον ανήκει η Λάρισα; Το ότι πουλάμε παίκτες σε όλες τις ομάδες λέει πολλά. Κάποτε μας είπαν θυγατρική του Ολυμπιακού, μετά της ΑΕΚ, τώρα του ΠΑΟΚ. Αν πουλήσαμε παίκτη στη Λάρισα, μήπως θα γίνουμε και θυγατρική της ΑΕΛ; Αν ξέρει κάτι συγκεκριμένο ο κ. Κούγιας ας βγει να το καταγγείλει».
Για τις κατηγορίες Κούγια ότι η ομάδα έχει τελειώσει ηθικά και τι απαντάει η ΠΑΕ: «Δε νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Η ομάδα προοδεύει συνεχώς. Το μόνο που επιζητεί ο κ. Κούγιας όλα αυτά τα χρόνια είναι να γίνεται διάλογος. Αν ξέρει κάτι ας βγει να το πει. Άλλος είναι ο στόχος του αυτή τη φορά. Συνεχίζοντας να μιλάει γίνεται γελοίος. Ίσως, ο συγκεκριμένος κύριος ζηλεύει την ομάδα και αντί να ασχολείται με την ομάδα του ασχολείται με τη δικιά μας που προοδεύει, ενώ επί των ημερών του έψαχνε να παίξει στα χωριά».
Για ποιο λόγο δεν έχει προστατέψει παίκτες όπως ο Μπέριος και ο Κούτρης ακόμα και τον ίδιο προπονητή από τις καταγγελίες Κούγια αντ’ αυτού παίζει φιλικά κάθε καλοκαίρι: «Σας είπα ότι δε θέλω να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο κύριο καθόλου. Μάλλον ζηλεύει την ομάδα μας. Ας κοιτάξει τη δική του ομάδα και τις προσφυγές που έχει. Εδώ δεν του απαντάτε εσείς οι δημοσιογράφοι όταν σας λέει για το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο που άφησε, εγώ γιατί πρέπει να το κάνω κάθε φορά; Σε εσάς απευθύνεται, απαντήστε του».
Για το ζήτημα των χρεών και πόσα είναι ακριβώς αυτά που έχει αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ: «Η ομάδα το 2015 ξεκίνησε με 8 εκατομμύρια χρέος στην εφορία. Σήμερα αυτό το χρέος έχει πέσει κάτω από τα 4 εκατομμύρια, 3,9 είναι τώρα γα την ακρίβεια. Δυστυχώς εμείς από το 2008 παίζουμε με το ίδιο ΑΦΜ  που είχε και ο κ. Κούγιας, η εφορία δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο παρά να χρεώσει σε μας ό,τι υπήρχε από πριν. Όπως κι αν έχει, επειδή υπάρχουν δικαστήρια εν εξελίξει, για το ζήτημα αυτό δε θα πω περισσότερα. Το ζήτημα είναι ότι τα χρέη αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 50%».
Για τις σχέσεις του με τους φιλάθλους του ΠΑΣ, τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης καθώς και για ποιο λόγο δεν έγιναν μεταγραφές παρά την πώληση του Μαυροπάνου και τα έσοδα που ήρθαν στα ταμεία της ΠΑΕ: «Οπωσδήποτε υπάρχει ένα ράγισμα με τους φιλάθλους και θα πρέπει όλοι μαζί, φίλαθλοι και διοίκηση, να βοηθήσουμε ώστε να ξαναγεμίσει το γήπεδο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορέσουμε το καλοκαίρι για να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και να το γεμίσουμε. Τώρα όσον αφορά το αγωνιστικό, αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τον προπονητή μας. Επειδή πάντα προωθεί νέους ηλικιακά παίκτες μου ζήτησε δύο μεταγραφές. Ένα αριστερό μπακ και ένα σέντερ φορ. Αυτούς τους παίκτες πήρα. Τον σέντερ φορ τον πήραμε χθες βράδυ. Τη Δευτέρα θα είναι εδώ. Ονομάζεται Φίλιπ Χέλκβιστ, είναι 27 ετών και αγωνιζόταν στη σουηδική Κάλμααρ».
Για το αν θα πουληθεί ή πουλήθηκε ήδη ο Κόντε: «Ο Κόντε και κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές έχουν ρήτρα στα συμβόλαιά τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ομάδα στην υφήλιο κι αν πληρώσει τα χρήματα της ρήτρας μπορεί να τον πάρει. Δεν έχει κλείσει όμως ακόμα πουθενά. Θα προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε, αλλά κάθε παίκτης που κάνει τόσο καλές χρονιές, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει να φύγει. Αν δεν έκανα τη συνάντηση στο Μακεδονία Palace ίσως να τον είχαμε χάσει από τώρα».
Για τις απώλειες Τσάβες και Πασχαλάκη με αστεία χρηματικά ποσά: «Ο Τσάβες το 2015, ενώ είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του, προτίμησε να φύγει και να πάει στη χώρα του. Όσον αφορά τον Πασχαλάκη, ενώ ήμασταν κοντά στο να ανανεώσουμε, δυστυχώς χρησιμοποίησε μαζί με τον μάνατζέρ του μια μικρή οφειλή που είχαμε απέναντί του για να φύγει. Δεν τον τιμάει αυτό, γιατί τον φέραμε από μια ομάδα στην οποία δεν έπαιζε».
Για το φιάσκο της μεταγραφής Ιέ: «Ο Ιέ ήταν πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά στις πρώτες προπονήσεις διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα. Του κάναμε μια ειδική εξέταση στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε με ανεπάρκεια καρδιάς σε ποσοστό 47%. Η μητέρα του είχε πεθάνει από το ίδιο πρόβλημα στα 35 της και γι’ αυτό το λόγο προτιμήσαμε να τον αφήσουμε να φύγει».
Για το αν τα χρήματα από τη μεταγραφή Μαυροπάνου επενδυθούν το καλοκαίρι: «Πρέπει πρώτα να πέσει κι άλλο το χρέος στην εφορία και μετά όλα τα υπόλοιπα».
Για το ποια είναι η θέση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για την αλλαγή στο status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Ουδέτερη. Εμείς προσπαθούμε να κερδίσουμε μέσα στο γήπεδο κάθε ομάδα. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και σήμερα (σ.σ. προχθές) με τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια».
Για το αν έχει σκοπό να κλείσει το πέταλο της θύρας 7: «Αν δεν μπορέσουν να βγουν φτηνά διαρκείας το καλοκαίρι, σκοπός μου είναι να γεμίσω την 7 με μικρά παιδιά».
Για το αν η ομάδα θα λάβει αδειοδότηση: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την αδειοδότηση».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ