«Αυλαία» στη Δωδώνη με τον 5ο Νάιο Δρόμο

on .

NAIOS SYNENTEYKSH

• Με τον 5ο Νάιο Δρόμο, τον αγώνα που αναβιώνει ξανά στις μέρες μας μία διοργάνωση αρχαιότερη των Ολυμπιακών Αγώνων, πέφτει την ερχόμενη Κυριακή η «αυλαία» των φετινών δρομικών αγώνων για τον Νομό Ιωαννίνων, οι οποίοι προσήλκυσαν και φέτος χιλιάδες αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και λάτρεις του τρεξίματος.
Αυτό που κάνει τον Νάιο Δρόμο να ξεχωρίζει είναι φυσικά το γεγονός ότι διεξάγεται με αφετηρία και τερματισμό τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, στον οποίο γίνονταν και οι αντίστοιχοι αγώνες της αρχαιότητας γνωστοί ως Νάια ή Νάα, που τελούνταν προς τιμήν του Ναΐου Διός.

Ιστορική διοργάνωση
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή των αγώνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, τονίστηκε η ιστορικότητά τους και δόθηκαν όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες.
Στο θετικό πρόσημο των προηγούμενων τεσσάρων διοργανώσεων, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος συλλόγων και αδελφοτήτων της Δωδωναίας Κοιλάδας, Κώστας Χρήστου, ο οποίος χαρακτήρισε ως ψυχή της διοργάνωσης τους εθελοντές και την ΕΚΑ Δωδώνη. Κάλεσε δε, όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν με κάθε τρόπο, γιατί όπως σημείωσε «η καθιέρωση των Νάϊων αγώνων θα είναι μία προστιθέμενη αξία για την Δωδώνη».

Αναδεικνύεται η περιοχή
- Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, Γιάννης Καραμπίνας, έκανε λόγο για μια διοργάνωση θεσμό μέσω της οποίας, όπως τόνισε, αναδεικνύεται ολόκληρη η περιοχή καθώς συμβάλλει στην αξιοποίηση του ανοιχτού αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, που ήταν στόχος του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νου Σουέρεφ.
- Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης Γρηγόρης Γιαννάκης, ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές για την συνεργασία και την κοινή προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει πως, «ο τερματισμός των αθλητών του Νάιου Δρόμου εντός του αρχαιολογικού χώρου έχει ξεχωριστή σημασία».
- «Με κύριο άξονα την κοινωνική συνοχή, το «ευ αγωνίζεσθαι» και την αμοιβαία σχέση που αναπτύσσει το κοινό κάθε ηλικίας εντός του αρχαιολογικού χώρου, η Δωδώνη παραμένει ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κων/νος Σουέρεφ, επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία για την αναβίωση του «Νάιου Δρόμου».
- Τέλος ο Γ.Γ. της Ε.Κ.Α. Δωδώνη, Βασίλης Γιαννάκης αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες του 5ου Νάιου Δρόμου ο οποίος πλαισιώνεται από δύο ακόμη αγώνες.

Το πρόγραμμα
Η εκκίνηση του ιστορικού 5ου Νάιου Δρόμου, θα δοθεί στις 10 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης. Στις 10:15 π.μ. από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει ο αγώνας των 5 χλμ., ενώ από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα ξεκινήσει στις 10:45 π.μ. και ο παιδικός αγώνας 2 χλμ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Στην διαδρομή του Νάιου Δρόμου θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας ανά 5 χλμ., η υγειονομική κάλυψη των αθλητών έχει προβλεφθεί από τους διοργανωτές, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννάκης, για την μεταφορά δρομέων από τα Γιάννενα προς τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, θα αναχωρήσουν το πρωί της Κυριακής δύο λεωφορεία από την Πλατεία Πύρρου (μπροστά στην Περιφέρεια) στις 8:00 και στις 8:30 π.μ..
Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι, η Ένωση Κλασικού Αθλητισμού Δωδώνη Ιωαννίνων, οι Σύλλογοι της Δωδωναίας Κοιλάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης. Ο 5ος Νάιος Δρόμος τελεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.naiosdromos.gr.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ