Όταν τα Γιάννενα αποτελούν βάση για βιωματική μάθηση…

on .

GEITONAS DOLO

• Όταν οι εκδρομές σχολείων έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέσα μάλιστα από βιωματικά προγράμματα, τότε αποκτούν ιδιαίτερη αξία για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Μια τέτοια εκδρομή λοιπόν ήταν αυτή των μαθητών Α’ Γυμνασίου των γνωστών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα», με έδρα την Βάρη της Αττικής, που βρέθηκαν στην περιοχή μας από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες, στα πλαίσια του Βιωματικού Προγράμματος «Λογοτεχνικές Περιπλανήσεις -Μια πόλη, ένας συγγραφέας», που ακουμπά πάνω στο έργο του Γιαννιώτη Δημήτρη Χατζή, «Το τέλος της μικρής μας πόλης».
Έχοντας ως ορμητήριο το Μονοδένδρι Ζαγορίου, εβδομήντα και πλέον μαθητές, με τους καθηγητές τους, που συνοδεύονταν και από τον Ηπειρώτη Σχολάρχη Ελευθέριο Γείτονα, ιδρυτή των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, μαζί με την σύζυγό του εκπαιδευτικό Αγγελική, πραγματοποίησαν εξορμήσεις και επισκέψεις στην πόλη των Ιωαννίνων, συμμετέχοντας ενεργά στο εκδρομικό πρόγραμμα. Για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους, τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Η πρώτη επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας μας, η δεύτερη το Σύλλογο «Παλαιών Γιαννιωτών» και η τρίτη πραγματοποίησε έρευνα στην οδό Ανεξαρτησίας, το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης.

GEITONAS PROINOS LOGOS

Στον «Πρωινό Λόγο»
Η επίσκεψη των μαθητών στα γραφεία του «Πρωινού Λόγου» το πρωί του Σαββάτου (φωτό), ήταν για όλους μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αφού μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν δυο ώρες, με την συμμετοχή μάλιστα του κ. Γείτονα -ο οποίος με μεστό, αλλά κατανοητό λόγο έκανε σημαντικές παρεμβάσεις- τα συμπεράσματα μόνο θετικά ήταν για όλες τις πλευρές.
Τα παιδιά, αναλαμβάνοντας το ρόλο του δημοσιογράφου, είχαν ετοιμάσει μια σειρά ερωτήσεων που απηύθυναν στους συντάκτες του «Πρωινού Λόγου», τόσο για την ζωή στην πόλη των Ιωαννίνων και την ιστορία της, όσο και για το πώς πρακτικά λειτουργεί η εφημερίδα. Ήθελαν να μάθουν την δική μας άποψη για το πιο ελκυστικό μέρος της πόλης των Ιωαννίνων, για το ωραιότερο κτίριο, για την εμπορική κίνηση στην οδό Ανεξαρτησίας κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα, για την προσφορά των Ηπειρωτών Ευεργετών όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως και για πιο σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη των Ιωαννίνων και γιατί η Ήπειρος ήταν και παραμένει η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρώπης!
Ενδιαφέρον όμως έδειξαν οι μικροί... δημοσιογράφοι και για το πώς λειτουργεί η εφημερίδα μας. Ποια θέματα αναδεικνύει, ποιες είναι οι σπουδαιότερες δημοσιογραφικές αρχές που πρεσβεύει, σε ποιο κοινό απευθύνεται, πώς την προμηθεύονται καθημερινά οι αναγνώστες, εάν φθάνει και πώς στους απόδημους Ηπειρώτες και φυσικά πώς επιβιώνει μέσα σ’ ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Γεύμα στο Δολό
Η γεμάτη ημέρα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με γεύμα στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου, στο αγρο-τουριστικό συγκρότημα της Μαριάννας και του Χριστόφορου Κωσταρά, ο οποίος είχε ετοιμάσει για τα παιδιά ένα πλούσιο γεύμα.
Στη συνεστίαση του Δολού ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι παραδοσιακοί πωγωνήσιοι ήχοι, με το κλαρίνο του νεαρού Δολιώτη φοιτητή Βασίλη Δάκα και της κομπανίας του.
Το «παρών» στο Δολό έδωσε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στηρίζει πάντα τις πρωτοβουλίες του κ. Λευτέρη Γείτονα, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του τόπου μας.
Χθες το πρωί τα παιδιά αναχώρησαν για την Αθήνα, έχοντας σίγουρα αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες και ξεχωριστές Ηπειρωτικές εικόνες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ