Ούτε ένα ευρώ από ΕΣΠΑ στις τσέπες των μικρομεσαίων

on .

ESPA

• Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε τρεις από τις τέσσερις Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα τέσσερα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή.
Αυτά καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, κάνοντας λόγο για «λογιστική απορρόφηση» πόρων, η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας.
Μάλιστα, με αφορμή την καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις δικαιούχων που ενώ είχαν ζητήσει να επιδοτηθούν για να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, λόγω των καθυστερήσεων. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις καθυστέρησαν τόσο πολύ να εξετασθούν οι φάκελοί τους, που πλέον τους απεντάσουν τα αρμόδια όργανα, αφού άλλαξε η οικονομική τους κατάσταση!
Τα στοιχεία
Αξιοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων Δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών! Και προσθέτει: «στη Δράση «Ενίσχυση της Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν η οριστική ένταξη Δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016. Στις άλλες τρεις Δράσεις, όμως, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν»!
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Κ. Χατζηδάκης «τα ταμεία Επιχειρηματικότητα ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Εξοικονομώ ΙΙ, Υποδομών και Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί 4 Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικού προϋπολογισμού 868 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με π/υ 400 εκ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με π/υ 200 εκ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, το Ταμείο Υποδομών με συνολικό π/υ 400 εκ. ευρώ (200 εκ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκ. ευρώ) που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
Τα 868 εκ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά».
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «επιπλέον, περίπου 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λιμνάζουν στις Περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες Περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις».
Να ενημερώσει ο Υπουργός
Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους. Ακόμη αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ και τέλος τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ