ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ: Επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί η πρώτη κατοικία

on .

PLEISTHRIASMOI

• Την προστασία της πρώτης κατοικίας, βάζουν επιτακτικά στο τραπέζι οι Περιφερειάρχες της χώρας, κρίνοντάς την αναγκαία, ενόψει της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ ενέκρινε στην χθεσινή του συνεδρίαση την εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, κάνοντας αποδεκτό ότι «η κατοικία αποτελεί βασικό όρο αξιοπρεπούς διαβίωσης και πρέπει να τύχει προστασίας αυξημένης τυπικής ισχύος, ώστε να προστατευθεί από καταχρηστικές επεμβάσεις», ζητώντας  «να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας της στέγης εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους με
- ρητή και ειδική αναφορά στο Σύνταγμα, σε εναρμόνιση προς τη σύγχρονη πραγματικότητα, προστασίας της κατοικίας που εξυπηρετεί στεγαστικές ανάγκες κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη,
- δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση».
Το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αποφάσισε:
• να εισαχθεί η πρόταση προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα Περιφερειακά Συμβούλια.
• να γίνει διάλογος με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και γενικότερα τους ΟΤΑ α’ βαθμού καθώς και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς
• να υποστηριχθεί η συλλογή υπογραφών πολιτών που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας  παρουσίασε τις προτάσεις όπως έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι:
- Ο Νόμος 3869/2010 (γνωστός ως «Νόμος Κατσέλη»), το μοναδικό νομοθέτημα της ελληνικής έννομης τάξης στο οποίο υπάρχει μια υποτυπώδης προστασία της κυρίας κατοικίας, δεν επαρκεί. Σε αυτή τη βάση προκρίνεται η δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετήματος, το οποίο:
- Θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη και για οποιαδήποτε οφειλή.
- Θα θέτει αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια εφαρμογής, ώστε να αποφευχθεί η καταχρηστική της επίκληση και εφαρμογή από άτομα που δεν χρήζουν ανάλογης προστασίας».
Ο κ. Απ. Κατσιφάρας έκρινε επιβεβλημένο το νομοθετικό πλαίσιο να θεσμοθετηθεί έγκαιρα και πριν την ολοκλήρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς, όπως εξήγησε, «μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τη διενέργεια πλειστηριασμού με χρήση ηλεκτρονικών μέσων είναι ζήτημα χρόνου η εμφάνιση περιστατικών αποβολών οφειλετών από τις κατοικίες τους».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ