Υπομονή μέχρι τον Αύγουστο για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών χρεών

on .

XREOS RYTHMISH

• Ως εδώ και μη παρέκει έχει πάει η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία!
Η αδυναμία καταβολής τους για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων είναι παραπάνω από εμφανής, αφού όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα χρέη θα αυξάνονται «πνίγοντας» τους πολίτες και δημιουργώντας «τρύπα» στα Ταμεία.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, οι πολίτες περιμένουν τις ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, μπας και αρχίσουν να βάζουν σε σειρά τα διάφορα χρέη τους και πάρουν επιτέλους μια ανάσα.
Πάντως ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», έκανε γνωστό ότι τον Αύγουστο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι δύο νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας.
«Υπάρχουν δύο διαδικασίες, που προβλέπονται. Η μία είναι εκείνη, στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες [...] η άλλη διαδικασία είναι αυτή, που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Ήδη προχθές υπέγραψα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρώτη διαδικασία, που θα ενεργοποιηθεί σε σχετική πλατφόρμα από 3 Αυγούστου. Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, είναι μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ (θα μπορεί να γίνει ρύθμιση) σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις».
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει σειρά προβλέψεων μέσα στο σύστημα της ρύθμισης, που καθιστά ασφαλή τη βιωσιμότητα της οφειλής σε βάθος χρόνου», εξηγώντας ότι ο αριθμός των δόσεων «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες». Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως «και πάνω από τις 20.000 θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών -ανεξαρτήτως ύψους- με ειδικές προβλέψεις για τις διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ