242.000 ευρώ από την Energa διεκδικεί ο Δήμος Ιωαννιτών

on .

ENERGA

• Θύμα των δυο ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, της Energa και της Hellas Power που εισέπρατταν κανονικά ως εναλλακτικοί πάροχοι τα τέλη από τους πελάτες τους, χωρίς όμως στη συνέχεια να τα καταβάλλουν στους δικαιούχους, Δημόσιο  και Δήμους, έπεσε και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος σήμερα διεκδικεί περίπου 242.000 ευρώ.
Ως γνωστόν στις 7 Μαρτίου περατώθηκε (μετά από 81 συνεδριάσεις) η εκδίκαση στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών της ποινικής υπόθεσης «ENERGA και HELLAS POWER» - η οποία είχε ξεκινήσει την 16 Ιανουαρίου 2015 - και στην οποία ο Δήμος Ιωαννιτών παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά του.
Με την απόφαση του Δικαστηρίου μεταξύ άλλων κηρύχθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της υπεξαίρεσης από διαχειριστή ξένης περιουσίας και άλλα αδικήματα οι κατηγορούμενοι και επιβλήθηκαν σε βάρος τους διάφορες ποινές.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, με την ίδια απόφαση διατάχθηκε η παρακατάθεση των δεσμευμένων χρηματικών ποσών και των δημευθέντων με την απόφαση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών διατάχθηκε η απόδοση του χρηματικού ποσού των 145.083,77 ευρώ (Energa) και του χρηματικού ποσού των 96.777,68 ευρώ (Hellas Power) και συνολικά του χρηματικού ποσού των 241.861,45 ευρώ, που αφορούσε σε αποδοτέα δημοτικά τέλη καθαριότητας, στο φόρο ηλεκτροδοτουμένων χώρων και στο τέλος ακινήτου περιουσίας.

Απαιτείται ΚΥΑ
Για την είσπραξη όμως των παραπάνω χρημάτων θα πρέπει να εκδοθεί προηγουμένως η απαιτούμενη κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία θα καθορίζονται τα διαδικαστικά θέματα της ανωτέρω απόδοσης.
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά επιτακτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς την επίσπευση των εν λόγω διαδικασιών, ώστε να μπορέσει να εισπράξει το χρηματικό ποσό των 241.861,45 ευρώ, το οποίο μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ θα παραμένει δεσμευμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά τα λοιπά, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Δήμος προκειμένου να περιφρουρήσει πλήρως τα δικαιώματά του στην υπόθεση αυτή, σκοπεύει να μην αρκεστεί μόνο στην είσπραξη των παραπάνω ποσών, αλλά θα στραφεί και αστικά κατά των κατηγορουμένων και των εταιριών τους (με αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης), για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και για την περαιτέρω αποζημίωση και αποκατάσταση και ανόρθωση της προκληθείσας περιουσιακής ζημίας του Δήμου (ενδεικτικά τόκοι, προσαυξήσεις, δικαστικά έξοδα κλπ).

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ