Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά το ΤΕΕ για το νέο Ασφαλιστικό

on .

MHXANIKOI

• «Βροχή» πέφτουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου Ασφαλιστικού Νόμου.
Σχεδόν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, αγρότες κ.α.), μετά τις έντονες αντιδράσεις τους για τις διατάξεις του Νόμου, οι οποίες πέφτουν στο κενό, αποφάσισαν να καταφύγουν στην Δικαιοσύνη.
Την προσφυγή του στο ΣτΕ ανακοίνωσαν χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), και οι διπλωματούχοι μηχανικοί κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η εφαρμογή του παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, το Επιμελητήριο ως ΝΠΔΔ, εκπροσωπώντας το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών και του τεχνικού κόσμου της χώρας, κατέθεσε τρεις αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το νέο Ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που προβλέπονται.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με το ΤΕΕ προσφεύγουν ατομικά και τέσσερις διπλωματούχοι μηχανικοί, που, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, καλύπτουν όλο το ηλικιακό εύρος και τις ενασχολήσεις των διπλωματούχων μηχανικών.

Ο Γ. Στασινός
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός υποστήριξε ότι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι μηχανικοί επί 14 μήνες τώρα.
Όπως ανέφερε «η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Το νέο ασφαλιστικό καταστρέφει ολόκληρο τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Οι πρωτοφανείς σε ύψος ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δημεύουν το εισόδημα του καθενός μας. Δεν θα τους αφήσουμε».
Και πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να κρίνει, εν ονόματι της δικαιοσύνης, αν η κυβέρνηση μπορεί να δημεύει τον κόπο των μηχανικών, των Ελλήνων επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του νέου νόμου με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας τελειώσουν».

Οι αιτήσεις
Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί στις αιτήσεις ακυρώσεως προς το ΣτΕ υποστηρίζουν ότι το υπουργείο παραβαίνει τις διατάξεις του Συντάγματος.
Ακόμη, αναφέρουν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου είναι αόριστες ως προς τον ακριβή τρόπο προσδιορισμού του ασφαλιστέου εισοδήματος. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται από την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης επιστημονικής αναλογιστικής μελέτης. Ακόμη στις αιτήσεις ακυρώσεως προς στο ΣτΕ υποστηρίζεται ότι το υπουργείο με τις συγκεκριμένες αποφάσεις έχει προχωρήσει σε υπέρβαση της παρασχεθείσας εξουσιοδοτήσεως από το νόμο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ