Για Ιταλία βάζει… πλώρη η έκθεση της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας

on .

ARGYROXOIA

• Η Ιταλία φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος σταθμός της έκθεσης, με τίτλο «Η Τέχνη του Ασημιού των Ιωαννίνων – η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων», μετά την επιτυχημένη παρουσία της  στη Μόσχα το διάστημα του  Ιούλιου - Οκτώβριου 2016.
Οι συνδιοργανωτές λοιπόν του όλου εγχειρήματος, συμπεριλαμβανομένων της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφάσισαν να αναθέσουν στο Δήμο Ιωαννιτών, την εκπροσώπηση σε συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, η συγκεκριμένη  Έκθεση να φιλοξενηθεί  και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.  
Ήδη μέρος της Έκθεσης αυτής με τον τίτλο « Όταν η Τέχνη γίνεται Ιερή», εκτίθεται με επιτυχία από τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Αργυροχοτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στα Γιάννενα.

Μετά το Πάσχα
Σε συνέχεια της πρώτης και άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα όσο και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, αλλά και σε απευθείας συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε μέσα στο επόμενο διάστημα να διενεργηθούν και να διερευνηθούν από την εντεταλμένη ομάδα του συγκεκριμένου έργου, οι απαραίτητες και  οι κατάλληλες διαδικασίες – ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Έκθεση στην Ιταλία μετά το Πάσχα.

Ανοιχτή πρόσκληση
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών και προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κατάλληλα δεδομένα και εκθέματα, ώστε να καταρτιστεί η νέα ανάλογη μουσειολογική μελέτη  της νέας Περιοδικού τύπου Έκθεσης, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αργυροχρυσοχοΐας της περιοχής, να συμμετάσχουν, με υψηλής ποιότητας αντικείμενα της παραγωγής των εργαστηρίων τους (έως 4 τμχ.).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένων των ιδιαιτέρων προδιαγραφών που θα πρέπει να έχει η νέα  Έκθεση ώστε να ανταποκριθεί στην απαιτητική αγορά του Ιταλικού κοινού, η συμμετοχή ιδιωτικών συλλογών κρίνεται σκόπιμη, προκειμένου να αναδειχτεί εκ νέου η υψηλή παράδοση αλλά και η σύγχρονη εξέλιξη του συγκεκριμένου κλάδου μέσα από τον αξιόλογο χώρο των τοπικών εργαστηρίων και επαγγελματιών της περιοχής.
* * *
• Για οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο συντονιστή του έργου Στέφανο Ζέρβα, Ειδικό Σύμβουλο του Δημάρχου Ιωαννίνων (Τηλ. 26510 61272) ή/και στην υπεύθυνη επιμέλειας του έργου – Προϊσταμένη της Δημοτικής  Πινακοθήκης  Κλεοπάτρα Εξάρχου (Τηλ. 26510 75131).

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ