Με το νέο Ασφαλιστικό μένουν εκτός επαγγέλματος σχεδόν όλοι οι Μηχανικοί

on .

MHXANIKOI

• Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού και η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ζητώντας άμεσα συνάντηση για ενδελεχή ενημέρωση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα προβλήματα αυτά θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες Μηχανικοί, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχουν βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός το οποίο ουσιαστικά  καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους τόσο σε Μελέτες, όσο και σε Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Ακόμη ο Γ. Στασινός αναφέρει ότι με τον ίδιο νόμο προβλέπεται η λειτουργία του ΤΜΕΔΕ ως καθολικού διάδοχου του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ στους τομείς Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για την επιβίωση των Μελετητών Μηχανικών και των Εργοληπτών Μηχανικών. Όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, το τμήμα της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ που μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία του νέου Ταμείου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ