Χωρίς αποτέλεσμα στην Κρήτη οι ελληνοαλβανικές συνομιλίες

on .

KOTZIAS MPOYSATI

• Ραντεβού στην Αλβανία την προσεχή περίοδο, έδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι, οι συνομιλίες των οποίων επί ελληνικού εδάφους για τα ανοιχτά διμερή θέματα ολοκληρώθηκαν  στην Κρήτη.
Όπως αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό και εποικοδομητικό περιβάλλον, έγινε ουσιαστική δουλειά. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων και προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους». Μάλιστα το σημείωμα αναφέρει ακόμη ότι «οι συνομιλίες απετέλεσαν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», χωρίς όμως να δίνεται κάποια επιπλέον πληροφορία για σοβαρά θέματα που αφορούν τις δυο χώρες και κυρίως την στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα.
Ερωτήματα από τη Ν.Δ.
Ως «ασαφή και γενικόλογη», αφού δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χαρακτηρίζει την κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, που εκδόθηκε μετά από τριήμερες συνομιλίες στην Κρήτη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, παραθέτοντας καίρια ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Ν. Κοτζιά «επιβεβαιώνεται η ανάγκη να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που εγκαίρως έχουν τεθεί σε γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό των Εξωτερικών αναφορικά με τη μεθοδολογία, το περιεχόμενο και τους στόχους των εν λόγω συνομιλιών. Ποια θέματα έχουν ενταχθεί σε αυτό το “πακέτο”; Π.χ. Έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Εξωτερικών να συζητήσει το ανύπαρκτο για την Ελλάδα θέμα "τσάμηδων" που επίμονα θέτει η αλβανική πλευρά; Πως λειτουργεί η σε "πακέτο" διαπραγμάτευση του συνόλου των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν τις Ελληνο - αλβανικές σχέσεις τα οποία είναι εντελώς διαφορετικής, νομικής και πολιτικής υπόστασης και φύσης;   Π.χ. Συμφωνία Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, μειονοτικά δικαιώματα, στρατιωτικά κοιμητήρια για τους πεσόντες του Αλβανικού Έπους, ζήτημα του αλυτρωτικού περιεχομένου αλβανικών σχολικών βιβλίων κ.λ.π…».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ