Καιρός να ξεκινήσει ο διάλογος για την ψήφο των αποδήμων

on .

KALPH XERI 1

• Το θέμα της ψήφου των απόδημων στις εθνικές εκλογές έχει πολλές φορές απασχολήσει κυρίως τις ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού, αφού εδώ και χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημά τους, όμως όλες οι Κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ποτέ στην νομοθέτηση, αν και αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Από τις Οργανώσεις Αποδήμων στο Εξωτερικό, οι Ηπειρωτικές μάλιστα έχουν δυναμική παρουσία, όχι μόνο στα εκεί δρώμενα, αλλά και σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, που προσπαθούν να την στηρίξουν με κάθε μέσο, απ’ όποιο σημείο του πλανήτη κι αν κατοικούν.
Το να αποκτήσουν λοιπόν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού, αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης για ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού που είναι διασκορπισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!

Θα ξεκινήσει συζήτηση;
Το γεγονός ότι ο Γ. Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης γνωστοποίησε την πρόθεση της Κυβέρνησης να υπάρξει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα για το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού, αποτελεί θετικό γεγονός, αρκεί να μην μείνει και πάλι στα λόγια.
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο της «Συν-πραξις» (τhink tank Ελλήνων επιστημόνων από όλο τον κόσμο) με σχετικό θέμα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί «θέμα με πολλαπλές και σημαντικές προεκτάσεις – ιδεολογικές, εθνικές, πολιτικές, συνταγματικές, αλλά και πρακτικές και τεχνικές».
Η πρόταση
Ως «απλούστερη», πιο «ασφαλής» ή «ανώδυνη» πρόταση, ο Κ. Πουλάκης προέκρινε την θέσπιση 5-10 εδρών για τους βουλευτές που θα εκλέγονται από τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα πρέπει να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων που ανήκουν τώρα και να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. εκλογική περιφέρεια Κεντρικής Ευρώπης ή Βόρειας Αμερικής ή Αυστραλίας) και κάθε περιφέρεια να αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών, που θα ψηφίζουν οι Έλληνες της περιοχής αυτής.
Ο κ. Πουλάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι η λύση αυτή οδηγεί σε περιορισμένη εκπροσώπηση, μακριά από την αρχή της ισότητας της ψήφου, καθώς τα 7 εκατομμύρια Έλληνες του εσωτερικού θα εκλέγουν 290 βουλευτές και τα 2 εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις 5-10.

Προβληματισμός
Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΣ, η πρόταση οι απόδημοι να αντιμετωπίζονται ως ετεροδημότες και να συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς αφενός έχει τεχνικές δυσκολίες αφετέρου δημιουργεί τον προβληματισμό ότι «τυχόν μαζική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι πιθανό να επιδρούσε καταλυτικά στη λήψη των αποφάσεων, οι οποίες πέραν πάσης αμφιβολίας αφορούν κυρίως όσους ζουν στην Ελλάδα».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ