Να γιατί αυτό το Πολυνομοσχέδιο είναι το 4ο και πιο βαρύ Μνημόνιο!

on .

AYGENAKHS THLEFONO

• Το πιο βαρύ μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά είναι το Πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που η υλοποίησή του θα επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό με 3.400 ευρώ, αφού περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα!
Τα παραπάνω τόνισε χθες ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο», σημειώνον­-τας  πως  τα  λεγόμενα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη!

Η Συνέντευξη
• Το πλήρες κείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας αποκαλυπτικής συνέντευξης του κ. Αυγενάκη στην εφημερίδα μας έχει ως εξής:

«Π.Λ.»: Το Πολυνομοσχέδιο λέτε ότι συνιστά το 4ο Μνημόνιο. Γιατί;

ΑΥΓ.: Διότι, περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου. Περικλείει μέτρα που δεν βρίσκονταν στο τρίτο Μνημόνιο και είναι το πιο βαρύ Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς λεφτά. Μέσα σε δύο χρόνια, δύο Μνημόνια!
Είναι το πιο βαρύ Μνημόνιο, διότι ο λογαριασμός για κάθε νοικοκυριό είναι 3.400 ευρώ, αφού περιλαμβάνει 4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Από το «ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα», περάσαμε στο ψηφίζουμε «4,9 δισ. ευρώ νέα μέτρα και με τα δύο χέρια». Μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από 1 χρόνο και φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ (από τα 12 δισ. ευρώ παροχές της Θεσσαλονίκης). 9,5 φορές περισσότερα μέτρα από το… επάρατο «e - mail Χαρδούβελη».

«Π.Λ.»: Η Κυβέρνηση λέει ότι είναι μια καλή συμφωνία και προτάσσει το επιχείρημα με τα αντίμετρα. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε, αφού είναι θετικές παρεμβάσεις;

ΑΥΓ.: Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Αποτελούν το «φερετζέ» ενός πολύ επώδυνου πακέτου μέτρων. Εφαρμόζονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, απαιτούν την προηγούμενη έγκριση των δανειστών και πρωτίστως του Δ.Ν.Τ. (άρθρο 15), αφορούν μόνο το μέρος της υπέρβασης από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του Α.Ε.Π. και προϋποθέτουν την ψήφιση και την πλήρη εφαρμογή νέων μέτρων ύψους 4,9 δισ. ευρώ, προϋποθέτουν την μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την αξιολόγηση από τους Θεσμούς.
Φυσικά, δεν είναι ουδέτερο το αποτέλεσμά τους για τον κάθε πολίτη, μετά την υλοποίηση των μέτρων, ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων (π.χ. ακόμη και με την υλοποίηση του συνόλου των αντιμέτρων, κάτι που προϋποθέτει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5% του Α.Ε.Π., ο φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ θα έχει αύξηση φορολογίας).
Και κάτι ακόμη: Αφού η Κυβέρνηση υιοθέτησε ασθμαίνοντας την πρότασή μας για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, γιατί δεν υιοθετεί και τις υπόλοιπες προτάσεις μας (κάθε παιδί σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς, 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση στο φόρο στο κρασί); Τώρα! Όχι μετά από 2 - 3 χρόνια…

«Π.Λ.»: Σύμφωνα με διαρροές της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία;

ΑΥΓ.: Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη «Συμφωνία Αλήθειας» για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.
Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του Υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ!
Η εξαγγελία του Υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με «τυράκι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το τέταρτο Μνημόνιο.

«Π.Λ.»: Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, και πιο συγκεκριμένα στο δημόσιο τομέα, αποτελούν ένα «αγκάθι» σε κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Έχετε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να χτίσει ένα τέτοιο καθεστώς, ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Εσείς, ως ΝΔ, θα τολμήσετε να πάτε κόντρα σε ένα σκληρό δημόσιο τομέα;

ΑΥΓ.: Έχουμε μία άλλη αντίληψη, ότι υπάρχει περιθώριο για μικρότερο και καλύτερο Δημόσιο. Χωρίς απολύσεις. Μέσα από μία επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων, μέσα από αξιολόγηση των υπαλλήλων, μέσα από ορθολογική διαχείριση θα πετύχουμε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η Κυβέρνηση Τσίπρα παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, στήνοντας ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, συνεχίζει να ψεύδεται, να παρανομεί και να κοροϊδεύει τους πολίτες. Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Με το να στήνονται «παράγκες» στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.
Εμείς, δεν πρόκειται να δεχθούμε παράνομες μονιμοποιήσεις και βέβαια υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ακόμα συμμαζέματος των δημοσίων δαπανών, μέσα από τον εξορθολογισμό συστημάτων προμηθειών και μέσα από μία σωστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Υπεύθυνες λύσεις υπάρχουν. Υπέρ της κοινωνίας. Εμείς μπορούμε να τις υλοποιήσουμε.

«Π.Λ.»: Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί για παροχολογία και κουβαρνταλίκια στην πρότασή σας για επιστροφή του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος…

ΑΥΓ.: Η επιστροφή του 0,5% είναι το ελάχιστο που μπορεί να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται για έναν «μποναμά» τύπου 13ης σύνταξης. Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρός μας κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, κάλεσε την Κυβέρνηση να διανείμει ένα 0,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου στα 750.000.000 ευρώ, από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που δικαιούται η χώρα μας. Το επισημαίνω ξανά, δεν πρόκειται για «δώρο», πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάσα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε, δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ