Στην τύχη τους αφήνονται οι προστατευόμενες περιοχές

on .

KALOGIANNHS STAYROS

• Οι προστατευόμενες περιοχές ουσιαστικά εγκαταλείπονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο  Σταύρος Καλογιάννης.
«Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία για να γίνει αντιληπτή, από όσους θεωρούσαν ότι είχαν, τα προηγούμενα χρόνια, την «αποκλειστικότητα» στην ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη αυτοχρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης, για να καλύπτουν μέρος των λειτουργικών τους δαπανών, ή ακόμη και η συγχώνευση τους», αναφέρει ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ιωαννίνων.
Ο κ. Καλογιάννης, επισημαίνει ότι η λύση που δόθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα για τη χρηματοδότηση των Φορέων από το Πράσινο Ταμείο, ήταν προσωρινή και περιγράφει με «μελανά» χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, καθώς όπως υποστηρίζει:
• Καθυστερεί η πληρωμή των τετρακοσίων   εργαζομένων στους Φορείς, επί τέσσερις  μήνες!
• Δεν  χρηματοδοτείται κανένα νέο έργο διαχείρισης και προστασίας στις περιοχές αυτές, καθώς το Πράσινο Ταμείο καλύπτει αυστηρά λειτουργικές δαπάνες, ενώ η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ είναι αδύνατη λόγο της «προσωρινής» μορφής λειτουργίας των Φορέων!
•  Δεν  υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία των υπόλοιπων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» της χώρας».
 Ο κ. Καλογιάννης κάνει επίσης κατά μέτωπο επίθεση κατά στελεχών της σημερινής συγκυβέρνησης που τα προηγούμενα χρόνια πολεμούσαν τη θεσμοθέτηση των Ρθμιστικών Σχεδίων, έβρισκαν επικίνδυνα τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα από τα οποία χρηματοδοτούνται οι Φορείς, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες θεωρίες και ιδεοληψίες.
 Καταλήγοντας ο Στ. Καλογιάννης, καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, «στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του ολοκληρωμένου, από το 2014, Εθνικού διαλόγου για τις προστατευόμενες περιοχές, να προχωρήσει με σοβαρότητα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης και να δώσει οριστικές λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα.
Θα είναι τραγικό εάν, λόγω αδιαφορίας ή ανικανότητας, φθάσουμε πάλι στο Δεκέμβριο, για να βρεθεί νέα προσωρινή λύση σε αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό θέμα».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ