Κομμουνιστική δικτατορία ήθελε να επιβάλλει ο Ν. Μπελογιάννης

on .

TASOYLAS BOYLH

• Η δράση του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη βρέθηκε στο επίκεντρο, κατά την συζήτηση στη Βουλή  για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρ. Υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια Μουσείου στην Αμαλιάδα, που είναι αφιερωμένο  στον Ν. Μπελογιάννη, και που το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο Γιαννιώτης βουλευτής και πρ. Υπουργός κατά την ομιλία του, έκανε μια τοποθέτηση, που προκάλεσε θύελλα στα έδρανα της Βουλής
Ανακοινώνοντας ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει υπέρ της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο κ. Τασούλας σχολίασε ότι η σχετική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντάσσεται σε μια ομοβροντία αντιπερισπασμού της Κυβέρνησης για όλα όσα περιμένουν τον ελληνικό λαό από την «περήφανη» διαπραγμάτευση.
Όπως ανέφερε, «μέσα σε αυτή την ομοβροντία αντιπερισπασμού εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο μνημόσυνο του Μπελογιάννη. Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης που μπορεί κανείς να την κρίνει, αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας». Και πρόσθεσε ότι «εάν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν, όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά».
Μάλιστα, η αντιπαράθεση πήρε νέα έκταση όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας διατύπωσε την ένστασή του για την πρωτοβουλία της Βουλής να αναλάβει υπό την αιγίδα της την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης για τον Ν. Μπελογιάννη στο σπίτι που γεννήθηκε στην Αμαλιάδα.
Την έκπληξή του για τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στη Βουλή, με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια.
Στο μεταξύ, οι αναφορές του κ. Τασούλα χαρακτηρίστηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου ως «αντικομουνιστικό παραλήρημα».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ