Κλειδί για τη σταθερότητα των τραπεζών η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης…

on .

MHTSOTAKHS KYRIAKOS EET 15 3 17

• Το ζήτημα της ρευστότητας και των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2016 και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ενώ από πλευράς Ν.Δ. τονίζεται πως κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την ΕΕΤ, κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κυρίως ως προς την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, τη μείωση του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους πελάτες.
Όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων κατά €40 δισ. (-38%) την επόμενη τριετία.
Η Ένωση κάνει επίσης γνωστό ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού και διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και να ξεκινήσει ένας νέος διατηρήσιμος κύκλος ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ