Αντισυνταγματικές οι απολύσεις Διοικητών Νοσοκομείων!

on .

XATZHKOSTA NOSOKOMEIO

• Αντισυνταγματικές και μη νόμιμες κρίθηκαν οι απομακρύνσεις διοικητών από τα δημόσια νοσοκομεία το 2015, στις οποίες είχε προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.  
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη δικαίωσε δέκα από αυτούς και έπονται και άλλες αποφάσεις.  Οι  αποφάσεις πάρθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφορούσαν τους περισσότερους διοικητές, τότε, των δημοσίων νοσοκομείων. Μεταξύ αυτών ήταν και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος.
Το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τρίτο) με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έκρινε ότι η παύση από τα καθήκοντά τους για δέκα διοικητές και
αναπληρωτές  διοικητές δημοσίων νοσοκομείων, που έγινε το 2015 με αποφάσεις αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ήταν μη νόμιμες και έτσι ακύρωσε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Κατά της απόφασης παύσης του, προσέφυγε στο ΣτΕ και ο τότε Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος, που αποτελεί  όμως  ξεχωριστή περίπτωση, καθώς η μεν Επιτροπή Αξιολόγησης με ευρεία πλειοψηφία (4 έναντι 1) τον είχε κρίνει διατηρητέο,  αλλά  με προσωπική απόφαση του Αν. Υπουργού Π. Πολάκη, παύθηκε τελικά από τα καθήκοντά του.  Έτσι ο κ. Γεωργόπουλος έχει προσφύγει κατά της απόφασης του Αν. Υπουργού και δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πρώτων «δικαιωθέντων».  
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με αποφάσεις των υπουργών Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη από το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν - παύθηκαν πρόωρα- και μόλις δώδεκα παρέμειναν στις θέσεις τους. Κάποιοι από αυτούς που παύθηκαν  πρόωρα η θητεία τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι τις συνταγματικές διατάξεις και κανόνες της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τις αποφάσεις της διοίκησης και των κρατικών οργάνων.
Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν σε αργία οι διοικητές, κ.λπ. των νοσοκομείων είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης.
Στις αποφάσεις σημειώνεται μεταξύ των άλλων, ότι στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.
Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων καθώς πέραν των δέκα που ήδη δικαιώθηκαν προσφυγές έχουν κάνει και άλλοι.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ