Πρώτα «αποψιλώνουν» τους Δήμους και μετά υπόσχονται… μεταρρύθμιση!

on .

DHMARXEIO KTIRIO

• Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Δημάρχων – Κυβέρνησης με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη» που προωθεί ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών) ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Χθες ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Υπουργό, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την αλλαγή στον «Καλλικράτη», ότι έβαλε στο «στόχαστρο τους Δήμους, εκτιμώντας ότι οδηγεί σε ολέθρια πορεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα η ΚΕ­ΔΕ προγραμματίζει ενημερωτικές συναντήσεις στις έδρες των Περιφερειών, με τη δεύτερη στη σειρά να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στα Γιάννενα!
Η Κυβέρνηση ακολουθεί και στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την  πάγια τακτική της: Μη μπορώντας να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, ανοίγει θέματα με επικοινωνιακή στόχευση.  
Ορισμένα από αυτά τα ανέπτυξε χθες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση των Δήμων και μάλιστα με τον προϋπολογισμό του 2017, αυτή είναι η χαμηλότερη των τελευταίων χρόνων. Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που προκύπτει και τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των Δήμων, είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, για την κινητικότητα των υπαλλήλων.
Βάσει αυτής για μετατάξεις δεν απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, θα οδηγήσει σε αποψίλωση των απομακρυσμένων κυρίως Δήμων από προσωπικό, το οποίο θα οδηγηθεί σε μεγάλους δήμους ή και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Σε αυτά βέβαια πρέπει να προστεθούν και τα  αιτήματα των δήμων για απευθείας συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑ και στην απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων.

Ο Γ. Πατούλης
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, επέκρινε τον Υπουργό Εσωτερικών για τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για την Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν προσβάλλει κανέναν. Αναφερόμενος στις ενημερωτικές συναντήσεις που ξεκινάνε από την Κυριακή στην Περιφέρεια, τόνισε ότι στόχος τους είναι να υπάρξει διάλογος με όλους τους αιρετούς Α’ Βαθμού και να προσδιοριστεί το πλαίσιο των αντιδράσεων που θα πρέπει να διαμορφωθεί απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε 10 συγκεκριμένα ερωτήματα, «τα οποία απαιτούν απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη», ενώ αναφέρθηκε και  σε  άλλα παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η  Αυτοδιοίκηση δέχεται «αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση».

Δεν επιθυμούν διάλογο
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η «Κυβέρνηση δεν επιθυμεί το διάλογο, δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης».

Τα 10 ερωτήματα προς τον ΥΠ.ΕΣ.  
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι «σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις».
Με βάση αυτό το δεδομένο η ΚΕΔΕ απευθύνει στον κ. Σκουρλέτη 10  ερωτήματα, στα οποία  τον καλεί  να απαντήσει προκειμένου να διαπιστώσει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού «ποιοι επιθυμούν πραγματικά το διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και ποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες».
Ερώτημα πρώτο: έχει κοστολογήσει ο κ. Σκουρλέτης το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ. Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά.  
Ερώτημα δεύτερο: Για να γίνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, απαιτείται η συνεργασία και ο διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτό άλλωστε αναφέρει 7 φορές και το πόρισμα της Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα. Τον ρωτάμε λοιπόν να μας πει, έχει συζητήσει με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνου ; Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης, όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;
Ερώτημα τρίτο: Γιατί δεν σέβεται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης; Γιατί μας προσβάλλουν συστηματικά; Στο πρόσφατο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, μας αποκαλούσαν «βλαχοδήμαρχους». Τώρα, μας αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννενα» και «αφελείς» επειδή λέμε το αυτονόητο, ότι στις τοπικές κοινωνίες και για τις τοπικές υποθέσεις τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι Δήμοι. Πως μπορεί να γίνει διάλογος όταν μας συκοφαντούν και μας βρίζουν;
Ερώτημα τέταρτο: Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο κι ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής, που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση;
Ερώτημα πέμπτο: Πόσο σοβαρός είναι ένας διάλογος για τη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, με έναν Υπουργό να γυρνά από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και να μοιράζει με λογική «Μαυρογυαλούρου» τα δικά μας χρήματα;
Ερώτημα έκτο: Η Κυβέρνηση επιμένει στην άποψη να μην μπορεί ο Δήμαρχος να επιλέγει ως Γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά πρόσωπο από συγκεκριμένο Μητρώο;
Ερώτημα έβδομο: είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η μείωση της θητείας των Δημοτικών Αρχών από τα 5, στα 4 χρόνια;
Ερώτημα όγδοο: Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί; Πως θα μπορεί ένας Δήμαρχος που πήρε 40-45% να εφαρμόζει το πρόγραμμά του, αν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις μικρών μειοψηφικών παρατάξεων για να εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο;
Ερώτημα ένατο: Με ποιον τρόπο θα στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των Δήμων;
Ερώτημα δέκατο: Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων; Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;

Η απαξίωση των Δήμων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκτός της υποχρηματοδότησης, της μη συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, της παρακράτησης πόρων και της αποψίλωσης των υπηρεσιών, ανέφερε επίσης ότι με τις κυβερνητικές παλινωδίες:
• Οδηγούνται σε κλείσιμο οι δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
• Υπήρξε προχειρότητα στο ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων.
• Καθυστερεί εδώ και οκτώ μήνες μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
• Αντιμετωπίζεται με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
• Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ