Οι αντιμισθίες… τυρί στη φάκα για τους αιρετούς των ΟΤΑ!

on .

DHMARXEIO TAMPELA

• Μεγάλη… αδυναμία έχει η Κυβέρνηση στους αυτοδιοικητικούς, τους οποίους ούτως ή άλλως θέλει δίπλα της κι όχι απέναντί της είτε προκύψουν κάλπες το επόμενο διάστημα είτε όχι!
Τρόπος για να το πετύχει αυτό υπάρχει και δεν είναι άλλος από την επέκταση της λεγόμενης «αντιμισθίας» σε όλους τους αντιδημάρχους και από τις αποζημιώσεις που προτίθεται να δώσει ξανά σε όλους τους αιρετούς με αφορμή τη συμμετοχή τους σε συμβούλια κι άλλα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν προφανώς πως μ’ αυτό τον τρόπο οι  αυτοδιοικητικοί  θα διατηρηθούν… φρόνιμοι τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμισθίες και αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές είχαν περικοπεί δραστικά από τις αρχές του 2013, με στόχο τη μείωση των σχετικών δαπανών των ΟΤΑ.

Τι είπε ο υπουργός
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, «πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την αποζημίωση στα Δημοτικά Συμβούλια. Διερευνούμε τη δυνατότητα επέκτασης –σε αριθμό–  των αμειβόμενων αντιδημάρχων», ενώ στο τελικό πόρισμα της επιτροπής για τον «Καλλικράτη»,  αφού τονίζεται  ότι «οι αποδοχές των αιρετών της αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πλήγμα, ακολουθώντας την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας» προτείνεται καταρχήν η καθιέρωση αντιμισθίας για όλους τους Αντιδημάρχους, η οποία θα καταβάλλεται από το Δήμο, προκειμένου η επιλογή στελεχών στις θέσεις αυτές να γίνεται με αξιοκρατικά και πολιτικά κριτήρια και όχι με γνώμονα τη διάκριση μεταξύ ελευθεροεπαγγελματιών και υπαλλήλων.

Αποζημίωση – ειδική άδεια
Επίσης, προτείνεται η επαναφορά της αποζημίωσης των αιρετών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και των λοιπών συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α., η οποία δε θα πρέπει να υπολογίζεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, αλλά με βάση την απόσταση του τόπου κατοικίας του αιρετού από την έδρα του Δήμου.
Ακόμη γίνεται λόγος για σύνδεση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου με τις περιπτώσεις λήψης της υποχρεωτικής ειδικής άδειας, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και αντίστοιχη αύξηση των σχετικών αντιμισθιών και για κωδικοποίηση των περιπτώσεων και των προϋποθέσεων χορήγησης της ειδικής άδειας, καθώς και  σαφή οριοθέτηση των κατηγοριών εργαζομένων που εμπίπτουν στις περί ειδικής άδειας ρυθμίσεις, ώστε να περιλαμβάνεται ρητά σε αυτές και ο ιδιωτικός τομέας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ