Λείπει μια εθνική στρατηγική για τα παραδοσιακά μας προϊόντα

on .

KARAGIANNHS GIANNHS

• Με θέμα «ο Αγροδιατροφικός Τομέας της Ελλάδας στις Διεθνείς Αγορές» συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου. Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, στην τοποθέτησή του επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης, μετέφερε επιγραμματικά την 20ετή επαγγελματική του εμπειρία στο χώρο των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών, σε πάνω από 30 χώρες στον κόσμο.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, διαβατήριο για την διεθνή αγορά αποτελούν η υψηλή ποιότητα, η τυποποίηση, το ισχυρό brand name, η καινοτομία προϊόντος και συσκευασίας, το σύγχρονο μάρκετινγκ, η ανταγωνιστική τιμή, τα σύγχρονα δίκτυα διανομής και τα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας.
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν κουλτούρα συνεργασίας, συνεργειών και εξωστρέφειας, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην εξασφάλιση ποσοτήτων για συνεχή τροφοδοσία της αγοράς και δεν βοηθάει την δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να βοηθήσουν τα clusters και οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας. Παράλληλα, επισήμανε πως η απουσία εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής για τα εθνικά μας προϊόντα (λάδι, φέτα, ψάρια, οπωροκηπευτικά, μέλι, κλπ), καθώς και η έλλειψη διεπαγγελματικών ενώσεων για την προστασία τους, έχουν αποδυναμώσει την διείσδυση και ισχυροποίηση της εθνικής  παραγωγής στο εξωτερικό, με το παράδειγμα της φέτας να είναι ενδεικτικό!
Τέλος, ο Γιαννιώτης βουλευτής τόνισε πως η σύνδεση του τουριστικού μας προϊόντος με την πρωτογενή παραγωγή, τον πολιτισμό και την εθνική γαστρονομία, θα ενισχύσει αποτελεσματικά την εξαγωγική προσπάθεια, όπως και η ένταξη στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, προϊόντων μας που έχουν σχέση με την μεσογειακή διατροφή.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ