«Τρικλοποδιές» σε Περιφέρειες και Δήμους βάζει η Κυβέρνηση!

on .

DHMARXEIO FILIATON

• Τα πάνω - κάτω, χωρίς κανένα σχέδιο και κυρίως δίχως να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών, η Κυβέρνηση σχεδιάζει σαρωτικές αλλαγές στον «Καλλικράτη».
Οι προτάσεις της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, αν και ακατανόητες ως προς την αναποτελεσματικότητα που θα  επιφέρουν στη διοίκηση και εν γένει στην εξυπηρέτηση πολιτών από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, το μόνο που επιχειρούν να πετύχουν είναι ο έλεγχος τους από μικρές ομάδες και ειδικότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει στις δημοσκοπήσεις να καταρρέουν τα εκλογικά του ποσοστά.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι προτάσεις για εφαρμογή της απλής αναλογικής, της μείωσης της θητείας των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, η κατάργηση των τοπικών συμβουλίων, η τοποθέτηση κομματικών τοποτηρητών (γενικών γραμματέων από συγκεκριμένη λίστα όμως). Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι «σοφοί» του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν όπως είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων, χωρίς βεβαίως να λαμβάνεται υπόψη ο γενικότερος σχεδιασμός μιας Περιφέρειας ή ενός Δήμου.
Κάποιες από τις προτάσεις αυτές, όπως π.χ. των γενικών γραμματέων είχαν επιχειρηθούν να εφαρμοστούν και πριν λίγους μήνες, πλην όμως η Κυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στην έντονη αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ. Οι συνδικαλιστικοί φορείς των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις και για άλλες προτάσεις που είχαν διαρρεύσει ως σκέψεις, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» οι αλλαγές που προτείνονται ξεπερνούν κάθε φαντασία και εξυπηρετούν σχεδόν στο σύνολό τους κομματικές σκοπιμότητες.
 Μεταξύ άλλων προτείνονται τα εξής:

Καθιέρωση απλής αναλογικής
Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων. Με το νέο σύστημα, είναι εμφανής ο κίνδυνος ο εκλεγόμενος δήμαρχος να συναντά «τοίχο» όποτε θέλει να περάσει κάποια απόφαση, καθώς οι δικοί του σύμβουλοι θα είναι μειοψηφία.  
Σημειώνεται πως συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει «δεύτερος γύρος» και ο δήμαρχος να εκλέγεται μεταξύ των συμβούλων. Κάτι τέτοιο θα στερούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ισχύος από τον επικεφαλής που θα ήταν έρμαιο συνεχών διαφωνιών και ανεξαρτητοποιήσεων.

Τετραετής κύκλος
Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η/1 του επόμενου έτους.

Θα ψηφίζουν και οι αλλοδαποί
Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%.  

Θεσμός, οι λαϊκές συνελεύσεις
Δεσμευτικές, προτείνονται να είναι οι αποφάσεις οργάνων που δημιουργούνται με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως οι «Τοπικές λαϊκές Συνελεύσεις» και οι «Συνελεύσεις της Γειτονιάς», ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν «Τοπικά Δημοψηφίσματα» για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους.

Καταργήσεις Επιτροπών και τοπικών συμβουλίων
Τα παραπάνω όργανα προτείνεται να αντικαταστήσουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον «Καλλικράτη», όπως τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών Επιτροπών που λαμβάνουν αποφάσεις για να μην φθάνουν όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνεται επίσης η κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους προτείνεται, πλέον, να τους ορίζει ο Περιφερειάρχης ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, διαδικασία αντίστοιχη με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.

Κομματικοί γραμματείς
Προτείνεται, επίσης, η αναβάθμιση των Γενικών Γραμματέων των δήμων που μέχρι σήμερα επιλέγονται από τους δημάρχους αλλά πέρυσι το Σεπτέμβριο ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας είχε προτείνει να επιλέγονται από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.  

Σύμβουλοι, με… κλήρωση!
Στο πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου, να μην υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας στους συμβασιούχους του δήμου αλλά και σε όσους οφείλουν κάτω από ένα ποσό. Παράλληλα υπάρχει και πρόταση να ορίζεται μέλος στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο με κλήρωση από το σύνολο των κατοίκων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ