Επιστρέφουν οι θεσμοί αλλά με βαρύ τίμημα

on .

EUROGROYP 24 04 2015

• Σε συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα αλλά και την εργασιακή νομοθεσία κατέληξαν χθες η Ελλάδα και οι εταίροι στο Eurogroup, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ή το τελικό κόστος.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει «πολιτική συμφωνία» κι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.
Το επόμενο βήμα τώρα, εξήγησε, είναι να «σχεδιαστούν» τα νέα μέτρα σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στα κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, οπότε και θα καθοριστεί το οικονομικό κόστος.
Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα λιτότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε με νόημα να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση. Απάντησε λιτά πως το ζητούμενο είναι η στροφή μακριά από τη λιτότητα, με έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ταιριάζει με τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.
Πέραν των μεταρρυθμίσεων το Ταμείο έχει ζητήσει και ελάφρυνση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έρθει μετά τις μεταρρυθμίσεις.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ