Η Κυβέρνηση Τσίπρα υπεύθυνη για την καθυστέρηση της β’ αξιολόγησης

on .

KYRTSOS

• Στην κυβέρνηση Τσίπρα απέδωσε τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος κατά την διάρκεια συζήτησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια του ΕΚ.
Στην παρέμβασή του τόνισε, μεταξύ άλλων, «η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος έπρεπε να είχε κλείσει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον Φεβρουάριο του 2016. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι ότι θα έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για να χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το ελληνικό Δημόσιο και να καταβάλει 6 δισ. ευρώ στους πιστωτές του τον Ιούλιο του 2017  για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τη βασική ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία ανεβάζει το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και περιορίζει το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα από τα δύσκολα μέτρα που εφαρμόζονται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ισχύει για το 60% από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015…».
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου για το πως ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε μια περίοδο κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ όπως και ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις κάνουν και θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κύρτσος ανέφερε: «Πρώτον, είναι θετικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλυφθεί πολιτικά πίσω από κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι προέρχονται από το ΕΛΚ και ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στόχος σκληρής κριτικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο μεγάλη απόσταση διένυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή του καλοκαιριού του 2015, πιεζόμενος από τη ΝΔ. Δεύτερον, η ανάγνωση που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup είναι πάντα επιλεκτική και στα μέτρα των πολιτικών αναγκών της κυβέρνησης».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ