Απολογισμός και μηνύματα αισιοδοξίας από τον Θ. Μπέγκα

on .

PITA MPEGKAS

• Τους στόχους της νέας χρονιάς οριοθέτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας χαιρετίζοντας την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής.
Σ’ αυτήν έδωσαν το «παρών» τα μέλη της «Ενότητας Πολιτών» και της συνεργαζόμενης παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», ο επικεφαλής της οποίας Παντελής Κολόκας απηύθυνε χαιρετισμό,  σύσσωμη η σημερινή Δημοτική Ομάδα και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Σκοπούλης και Δημήτρης Γιωτίτσας. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν οι δύο πρώην Δήμαρχοι, Αλέκος Σόφης και Λευτέρης Γκλίναβος, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Θωμάς Μπέγκας
«Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να οραματιζόμαστε, ότι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε για το Δήμο μας, δουλεύοντας σκληρά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα», είπε ο Δήμαρχος δίνοντας το πολιτικό στίγμα των δυόμιση χρόνων στο «τιμόνι» του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο κ. Μπέγκας δεν έκρυψε πάντως πως χρειάζεται οργανωτικά να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος λειτουργίας της παράταξης, η οποία λόγω μεγέθους δεν είναι ένα ευέλικτο όργανο.

Κρίσιμη χρονιά
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε κρίσιμη χρονιά το 2017, μια χρονιά που οριοθετεί το μέσον της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής κι αυτό γιατί, όπως είπε, μέσα σ’ αυτή «τρέχουν» σημαντικές παρεμβάσεις από το πρόγραμμα έργων του Δήμου, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους, αλλά και γιατί δρομολογούνται οι οραματικές μεγάλες παρεμβάσεις στο Δήμο Ιωαννιτών, μέσα από το ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στα προηγούμενα χρόνια, ο κ.  Μπέγκας  περιέγραψε συνοπτικά τις δυσκολίες αλλά και τα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής. Στις δυσκολίες συμπεριέλαβε τις συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση και η γραφειοκρατία στην Αυτοδιοίκηση, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και το γεγονός ότι αυτό ο διάστημα υπήρξαν μεγάλες περίοδοι όπου ήταν αδύνατο να προχωρήσουν δημοπρατήσεις έργων λόγω διαφόρων αιτιών (capital controls, αλλαγής νομοθετικού πλαισίου, κινητοποιήσεων μηχανικών) κ.λ.π.
«Όμως παρ’ όλες τις αντιξοότητες, υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα με σχεδιασμό, σκληρή και μεθοδική δουλειά», είπε ο κ. Μπέγκας  κι ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως αποτελεί πλέον κεκτημένο η οικονομική σταθερότητα του Δήμου Ιωαννιτών, παρά το ασταθές γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, παιδικές χαρές, κοινόχρηστοι χώροι κ.ά.) , αναπτύχθηκε ως προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική για την ανακούφιση όσων πλήττονται πιο σκληρά από την κρίση, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το Δήμο αναπτυξιακές δράσεις, όπως για παράδειγμα το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και υπήρξε συνεχής προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν «πληγές» κληρονομιά του παρελθόντος, όπως η εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ.

Τι θα ακολουθήσει
Αναφερόμενος στα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε καθοριστικά τα επόμενα 2,5 χρόνια και μίλησε για τα έργα που προγραμματίζονται με ίδιους πόρους μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, τα οποία θα φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019, με προτεραιότητα τις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης και τις Δημοτικές Ενότητες που έχουν ένα μικρό τεχνικό πρόγραμμα με δικό του προϋπολογισμό η κάθε μία. Μίλησε επίσης για τις μεγάλες παρεμβάσεις μέσω του ΕΣΠΑ που στην ουσία αποτυπώνουν τον οραματικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το μέλλον του Δήμου, όπως είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα της ΔΕΥΑΙ.
Το φλουρί της βασιλόπιτας «έπεσε» σε παιδικά χέρια, γεγονός που, όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Μπέγκας, συμβολίζει πως η παράταξη έχει μέλλον.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ