Με ποιους όρους θα μπορέσει η Αλβανία να ενταχθεί στην Ε.Ε.

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIES

• Η επιδίωξη του Έντι Ράμα να εξασφαλίσει προ των εκλογών του ερχόμενου καλοκαιριού ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., προς το παρόν δεν έχει ευοδωθεί, καθώς η Έκθεση Προόδου περιλάμβανε σοβαρές επιφυλάξεις για την πολιτική και τις δομές της γείτονος χώρας σε καίριους τομείς της δημόσιας ζωής.
Η αποτυχία της Κυβέρνησης Ράμα, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Αλβανίας, καθώς είναι πλέον ευδιάκριτες οι επιπτώσεις τόσο του «εναγκαλισμού» του Αλβανού Πρω­θυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν (για τον οποίο έχουν εκφράσει έντονες επικρίσεις και οι Αμερικανοί), όσο και από την αδυναμία (ή και αδιαφορία του) να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε..
Την πλήρη εικόνα που επικρατεί σήμερα στην Αλβανία και οι «γκρίζες ζώνες» της πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση Έντι Ράμα, αναδεικνύει με σειρά τροπολογιών που κατέθεσε στην Επιτροπή για την Έκθεση Προόδου ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, που παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 Οι τροπολογίες αυτές, ουσιαστικά θέτουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Αλβανίας- Ελλάδος, το σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζητά να περιληφθούν στην Έκθεση Προόδου και τα εξής:   
• Η σημασία της διασφάλισης των σχέσεων καλής γειτονίας και η ανάγκη αποφυγής πράξεων και δηλώσεων που επηρεάζουν αρνητικά αυτές τις σχέσεις.
• Η προστασία όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων της θρησκευτικής ελευθερίας και της περιουσίας σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας,  η ανάγκη νέας νομοθεσίας που θα σεβαστεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, θα εμπεδώσει το κράτος δικαίου και θα ενισχύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και το αίσθημα δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες πρέπει να αποτελούν καίριες προτεραιότητες της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.
• Η καταπολέμηση της διαφθοράς, της παραγωγής και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της Αλβανίας απαιτούν ενίσχυση των προσπαθειών των αρμοδίων Αρχών καθώς και εντατικοποίηση της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας της Αλβανίας.

Αντιδράσεις και εκ των έσω
H παρέμβαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρχεται σε μια περίοδο που στην Αλβανία, αρχίζει πλέον  να συνειδητοποιούνται από Πολιτειακούς ή πολιτικούς παράγοντες το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα από τους χειρισμούς του Έντι Ράμα, ο οποίος με «σημαία» τον εθνικισμό, τον αντιχριστιανισμό και τον ανθελληνισμό, επιχειρεί να «κρύψεις» τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει με την πολιτική του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την έντονη ανησυχία του για την έκταση που έχει πάρει η καλλιέργεια χασίς εξέφρασε μέχρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «σθεναρή αντίδραση κατά του φαινομένου». Πρώτος αποδέκτης της έκκλησης είναι φυσικά η Κυβέρνηση, αλλά αυτή, όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση είναι «περίπου συνένοχη στην εξάπλωση του φαινομένου», καθώς κατά το 2016 η καλλιέργεια χασίς πενταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013.
Την ανησυχία τους για την αρνητική πορεία που έχει πάρει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. έχουν εκφράσει με επερώτησή τους στην Αλβανική Βουλή οι Χριστιανοί βουλευτές, οι οποίοι προειδοποίησαν για τους κινδύνους που διατρέχει η Αλβανία απ’ τον προσανατολισμό της με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ