Ζωή στην παραμεθόριο μπορεί να δώσει ο πρωτογενής τομέας

on .

KOLEMPAS OMILIA

• «Η Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στο Πωγώνι» ήταν το θέμα που ανέπτυξε πρόσφατα ο γνωστός οικονομολόγος Άγγελος Κολέμπας στο Δελβινάκι, κατά τη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πρόσφατα στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πωγωνίου (ΔΕΑΠ).
Τον ειδικό ομιλητή παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο ο Πρό­εδρος του ΔΕΑΠ Απόστολος Παπαϊωάννου, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος, αναφέρθηκε στην επιστημονική πορεία του κ. Κολέμπα και την επίκαιρη ομιλία του, εάν λάβουμε υπόψη, όπως είπε, τη γενική και ειδική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πωγώνι.
Η εγκατάλειψη των ακριτικών περιοχών, με την απουσία αναπτυξιακών κινήτρων, την έλλειψη ενισχύσεων, την αλματώδη άνοδο της ανεργίας και την «εισαγόμενη» εγκληματικότητα, τις έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει σε ερημωμένες επαρχίες γερόντων! Βάσιμη ελπίδα για το Πωγώνι ακόμη παραμένει μόνο η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

* * *
Στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο  κ. Κολέμπας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«…Αν κοιτάξουμε την ιστορία και γεωγραφία της χώρας μας, αλλά και της περιοχής μας, του Πωγωνίου, βλέπουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε το 35% του ΑΕΠ το 1980 και ήταν αυτάρκης η Ελλάδα μας, τώρα έχουμε δυστυχώς φτάσει στο απίστευτο για μας 4% και οι εισαγωγές ανέρχονται στο 80% περίπου! Ο πρωτογενής τομέας ήταν, αλλά και τώρα πρέπει να είναι η βασική οδός προς την ανάπτυξη.

Τα αίτια…
»Πολλά είναι τα αίτια και οι λόγοι της καταστροφικής φθίνουσας πορείας του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην ακριτική περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Κολέμπας.
Μεταξύ αυτών, οι δασικοί χάρτες, που αντί να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες γαίες, τις μειώνουν! Επίσης οι δυο αυτοδιοικητικοί νόμοι, οι επονομαζόμενοι «Καποδίστριας» και  «Καλλικράτης», που αντικατέστησαν τον καλό νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου του 1928, με τις πολλές Κοινότητες και τους μικρούς Δήμους. Η μεγάλη έλλειψη πλήρους και σωστής ενημέρωσης-πληροφόρησης από την τοπική, κεντρική εξουσία, αλλά και από τους επιστήμονες Γεωπόνους και κτηνιάτρους που έχουν γίνει απλοί γραφιάδες!

Ενεργοποίηση των νέων
Κατά τον κ. Κολέμπα, η μεγάλη ελπίδα, η λύση θα έλθει με την ενεργοποίηση των νέων μας, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και την βοήθεια της τοπικής, Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής.
«Ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης μας να αναλάβουν δράση. Να προσκαλέσουν τους άνεργους νέους μας να επιστρέψουν στα χωριά και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με την «μάνα γη», την γεωργία και την κτηνοτροφία. Να παράγουν βιολογικό γάλα και τυρί σε μικρά βιολογικά τυροκομεία, να ασχοληθούν με την πτηνοτροφία, την μελισσοκομία, τα αρωματικά φυτά και βότανα, τον αγροτοτουρισμό, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας... Η όποια ανάπτυξη βέβαια να έχει ως πρώτιστο, τον πλήρη σεβασμό, την προσαρμογή  και προστασία του περιβάλλοντος, πάση θυσία. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μια αμπελουργική ζώνη στους πρόποδες και τα λοφάκια από το Βασιλικό, Κεφαλόβρυσο, Κάτω Μερόπη, Άνω Μερόπη, Κακόλακος, Δρυμάδες, Σταυροσκιάδι, Πωγωνιανή, Δελβινάκι που είναι ιδανικά μέρη για αμπέλια, που και παλιά υπήρχαν. Η  αξιοποίηση επίσης του πολύ καλού κάμπου του Παρακαλάμου, μέχρι το Καλπάκι.
»Η Περιφέρεια και ο Δήμος που διαθέτουν μηχανήματα και εργαλεία, που κάθονται και σκουριάζουν, δωρεάν να τα δώσουν για να εκχερσώσουν και να ετοιμάσουν τα εδάφη και να τα παραδώσουν στους νέους για καλλιέργεια, τουλάχιστον για είκοσι χρόνια δωρεάν. Η Πολιτεία να τους απαλλάξει από φόρο εισοδήματος για δέκα τουλάχιστον χρόνια. Αμέσως μετά την ενημέρωση των νέων μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να γίνει γενική συνέλευση και να αποφασίσουν την δημιουργία, την ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων…

Καμία υποστήριξη!
»Η Ήπειρος, το Πωγώνι, μια κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, μπορούσε και έπρεπε να έχει τα καλύτερα βιολογικά τυριά και κρέατα, με βιολογικά τυροκομεία και σφαγεία, όμως γι’  αυτό απαιτούνται πιστοποιήσεις εδαφών και τροφών. Πώς να γίνουν όμως, όταν για παράδειγμα στον κάμπο του Μαυρόπουλου Πωγωνήσιος αγρότης όργωσε, έσπειρε καλαμπόκι, έκανε βιολογική καλλιέργεια και εν μια νυκτί πήγαν τα αγριογουρούνα και κατέστρεψαν τα πάντα! Ποια μέτρα ελήφθησαν; Βέβαια οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν βιολογικές τροφές για τα πρόβατά τους από τα Γρεβενά για να παραχθεί βιολογικό γάλα και τυρί στο Πωγώνι! Το κόστος όμως ήταν και είναι πολύ υψηλό και βγήκαν εκτός ανταγωνισμού. Έτσι, αφού η πρώτη ύλη δεν υπάρχει τα μικρά και βιολογικά τυροκομεία το ένα μετά το άλλο κλείνουν! Όμως, τι έχουν κάνει γι’ αυτό οι Δήμοι, η Περιφέρεια και η Πολιτεία; Δυστυχώς τίποτε! Όπως πάμε, ούτε βιολογικά κρέατα θα έχουμε, ούτε βιολογικά γάλατα, ούτε και τυριά στην Ήπειρο…».

* * *
Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε διάλογος και έγινε συζήτηση και παρεμβάσεις, με θέμα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κολέμπα. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φωτεινή Ζιάκα υποστήριξε την εργασία της ενώπιον του ακροατηρίου, η οποία είχε ως θέμα την ιστορία της δραχμής. Η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή του ΔΕΑΠ - την οποία αποτελούσαν εκτός από τον Πρόεδρο ομ. Καθηγητή κ. Απ. Παπαϊωάννου, ο κ. Κολέμπας και ο κ. Στέφανος Τσιάλος, Δρ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΔΕΑΠ - αξιολόγησε θετικά την εργασία και απένειμε τον βαθμό «Άριστα»!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ