Χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα μένει η Ηγουμενίτσα!

on .

TEI

• Σε αναβρασμό παραμένει η Εκπαιδευτική κοινότητα στην Ήπειρο από τις αλλαγές που σχεδιάζει «στο πόδι» ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην Ανωτάτη Εκπαίδευση και την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Η μεγαλύτερη αγανάκτηση εκφράζεται στην Ηγουμενίτσα, καθώς οδηγείται σε κλείσιμο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - το μοναδικό τμήμα που έχει απομείνει από το ΤΕΙ- για το οποίο ο Υπουργός ήδη είπε ότι δεν είναι βιώσιμο, με επακόλουθο να οδηγείται σε κλείσιμο. Για να «χρυσώσει το χάπι» των Θεσπρωτών ο Υπουργός και προφανώς για να αποφύγει τις διαμαρτυρίες, υπόσχεται τη δημιουργία Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, για το οποίο ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί  η ακαδημαϊκή του οργάνωση, ούτε καν και η εξειδίκευσή του, γεγονός που προκαλεί έντονες αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου και δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι δεν πρόκειται αυτό να ιδρυθεί ποτέ.
Χθες σε γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Αντώνης Μπέζας, «καυτηριάζει» την κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι «εξαφανίζει την ανώτατη εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία».
«Όλοι τασσόμαστε υπέρ της ουσιαστικής αναβάθμισης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης  στη χώρα μας. Χωρίς όμως σχέδιο, σοβαρότητα και αντικειμενικά ακαδημαϊκά  κριτήρια, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μηχανισμό προώθησης πελατειακών σκοπιμοτήτων», τονίζει σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κ. Μπέζας, που προσθέτει:
«Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά  μας, τα οποία κατά χιλιάδες  αναζητούν  ευκαιρίες στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, φθηνού λαϊκισμού και απροκάλυπτης δημαγωγίας.
Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της ακριτικής Θεσπρωτίας είναι θεσμικά αδιανόητη και πολιτικά απαράδεκτη.
Ότι καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, δικαιούμαστε να το κρατήσουμε». Καταλήγοντας ο κ. Μπέζας καλεί την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την πρότασή της για τη Θεσπρωτία και να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς να περιλαμβάνεται πανεπιστημιακό Τμήμα στη Θεσπρωτία».
 Να σημειωθεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων είχε αναβαθμιστεί επί της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013, έχοντας δύο διαφορετικές  εισαγωγικές κατευθύνσεις  και δύο επιμέρους (α. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και β. Διοίκηση Επιχειρήσεων, με  επιμέρους κατευθύνσεις β1. Διοίκηση Επιχειρήσεων και β2. Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία).
Ταυτόχρονα, τα δύο Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην Ηγουμενίτσα) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (στην Πρέβεζα) απετέλεσαν τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας  του ΤΕΙ Ηπείρου, η έδρα της οποίας  μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα στην Ηγουμενίτσα».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ