Στον… αέρα οι συμβάσεις των εργαζομένων σε Φορείς Διαχείρισης

on .

DASOS

• Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς ψήφιση σήμερα, Πέμπτη το Νομοσχέδιο που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ωστόσο το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας παραμένει διάχυτο, όπως υποστηρίζει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων, καθώς δεν τους παρέχει καμία έστω και πρόσκαιρη διασφάλιση της εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν, προβλέπει μία ασαφή, απροσδιόριστη και έωλη παράταση για το 2018, μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άλλων, νέων 8μηνων αυτή τη φορά συμβάσεων.
Ακόμα και στην περίπτωση που για τις 8μηνες συμβάσεις προταθούν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι – κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο – η σύναψη νέων 8μηνων συμβάσεων θα αποτελεί σαφή υποβάθμιση και δυσμενής μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν οριστικά, έπειτα από 11 και πλέον συναπτά έτη.
Στην χθεσινή ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Μιχ. Βάκκας και ο Γεν. Γραμματέας Αντ. Μπαρνιας) ο Πανελλαδικός Σύλλογος υπενθυμίζει ακόμη ότι οι Φορείς Διαχείρισης «είναι θεσμός που κρατήθηκε ζωντανός από την προσφορά των εργαζομένων, που ευρισκόμενοι συχνά επί μήνες απλήρωτοι, χωρίς καμία δυνατότητα προγραμματισμού της επόμενης μέρας και αποκλειστικά βασιζόμενοι στο φιλότιμό τους και στην αφοσίωσή τους για το αντικείμενο διαχείρισης, δημιούργησαν έναν από τους αρτιότερους και πλέον λειτουργικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης».
Και σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «ο μόνος τρόπος διασφάλισης των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων, αποτελεί η αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών τους στους Φορείς Διαχείρισης, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσω ανανεώσεων ή παρατάσεων των αρχικών συμβάσεων. Παράλληλα στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή περιγραφή δρομολογημένων διαδικασιών για την ασφαλή μετάβαση όλων των εργαζομένων σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου, ώστε να λυθεί επιτέλους οριστικά το εργασιακό τους πρόβλημα».
Κατά τους εργαζόμενους οι προτάσεις τους για νόμιμη παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων παραμένουν εφαρμόσιμες έστω και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Και καλούν την ηγεσία του Υπουργείου «να τις εφαρμόσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ώστε να επανέλθει η – έστω και πρόσκαιρη - εργασιακή ηρεμία στους εργαζόμενους μέχρι την οριστική επίλυση του εργασιακού τους προβλήματος. Παράλληλα, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους Φορείς Διαχείρισης να λειτουργήσουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ομαλότητας και σταθερότητας απ΄ ότι σήμερα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που συνεπάγεται η μεγάλη αύξηση των χωρικών τους ορίων».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ