Οι επιχειρήσεις ΒΙ.ΠΕ. βάζουν ΣΤΟΠ στις μονάδες βιοαερίου

on .

BIPE

• Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δήμο Ζίτσας κινείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων όσον αφορά στην προοπτική εγκατάστασης πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου στην περιοχή, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου να σταματήσει τη διαδικασία.
Ο Σύνδεσμος σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε παρουσία και του δημάρχου  Μιχάλη Πλιάκου, αποφάσισε πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι α­σύμ­βατη με τη λειτουργία των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ και θα επιβαρύνει τόσο τις ίδιες όσο κι εκείνους που εργάζονται εκεί. Προειδοποιεί δε ότι, αν η Αποκεντρωμένη δεν φρενάρει τις μονάδες, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πολλές οι ενστάσεις
Kάθετα αντίθετη στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας πέντε μονάδων βιοαερίου σε οικόπεδα εντός της Βιομηχανικής Περιοχής εμφανίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).
Κοινός τόπος, όπως αποτυπώθηκε στη διάρκεια της συνέλευσης στην οποία εκπροσωπήθηκε η πλειονότητα των επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου, είναι πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Όπως επισημάνθηκε, από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις πρώτες ύλες που θα επεξεργάζονται οι πέντε μονάδες, τις μεθόδους επεξεργασίας και τη διάθεση των υπολειμμάτων, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας, ενώ επιπλέον προκύπτουν και άλλα ζητήματα, που έχουν σχέση με την κυκλοφορία δεκάδων φορτηγών στη ΒΙ.ΠΕ., τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και την επιβάρυνση που θα υφίστανται καθημερινά όσοι ασκούν δραστηριότητα και εργάζονται εκεί.
Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία που εξέφρασαν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο από τυχόν μεταφορά παθογόνων οργανισμών στην αλυσίδα παραγωγής.

Τι ζητά ο Σύνδεσμος
Σε πρώτη φάση και με δεδομένο πως δεν έχει υπογραφεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας η απόφαση εγκατάστασης των μονάδων, το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου με επιστολή του στον Συντονιστή της Βασίλη Μιχελάκη, προκειμένου να του κάνει γνωστή την ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Ο Σύνδεσμος απαιτεί να μη γίνει δεκτή η εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, που, κατά πληροφορίες, είναι θετική, αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των υπολοίπων φορέων.
Επίσης, αποφασίστηκε να απευθυνθεί ο Σύνδεσμος με επιστολές στους βουλευτές Ιωαννίνων, για να ζητήσει τη συνδρομή τους στο να αποτραπεί η λειτουργία των μονάδων βιοαερίου, ενώ επιστολή θα σταλεί και στη διοίκηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, προκειμένου να της καταστήσει σαφές πως η διάθεση των οικοπέδων θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής, καθώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων. Ο δε πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Λευτέρης Αραμπατζής θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ζητώντας να ενισχύσει και η διοίκησή του με απόφασή της τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου, καθώς και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, με γνώμονα πως το θέμα άπτεται και της υγείας των εργαζόμενων.

Υπάρχει και το ΣτΕ!
Σε περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αγνοήσει την άποψη των επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ., ανάβοντας το «πράσινο φως» στις μονάδες βιοαερίου, αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί κοινή γραμμή πλεύσης με τον Δήμο Ζίτσας και τους φορείς των Τοπικών Κοινοτήτων που επίσης τάσσονται κατά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Εξάλλου, την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο διαμήνυσε και ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος βρέθηκε στη γενική συνέλευση και ζήτησε να υπάρχει κοινή διεκδίκηση πάν στο θέμα.
***
Σημειώνεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε τη μετονομασία της Ένωσης Βιομηχάνων - Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ