Να σταματήσει η Κυβέρνηση τη μυστική διπλωματία με την Αλβανία

on .

TSAMHDES

• Διαστάσεις παίρνουν  η τοποθέτηση  του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία και οι δηλώσεις που ακολούθησαν του Αλβανού ομολόγου του που τη συνέδεσε ευθέως με το «τσάμικο ζήτημα», θέματα που ανέδειξε με διαδοχικά του δημοσιεύματα ο «Πρωινός Λόγος».
Χθες με δημόσια δήλωσή του παρενέβη ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ζητά απαντήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, για το αν έχουν βάσει οι δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, ότι η Ελλάδα συζητά το «τσάμικο ζήτημα».  Ο Τομεάρχης της Ν.Δ. «καυτηριάζει» τη μυστική διπλωματία που ασκεί η Ελληνική Κυβέρνηση και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο αναρωτιέται μέχρι πότε οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις θα ενημερώνονται για κρίσιμα εθνικά θέματα, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου έχει ως εξής:
 «O Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο ελληνοαλβανικών “συνομιλιών με διερευνητική διάθεση”, η Ελλάδα συζητά και “τσάμικο” ζήτημα.
Υπογραμμίζουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας μέχρι την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ότι το “τσάμικο” είναι ένα ανύπαρκτο θέμα, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Επίσης, από τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι τα προβλήματα και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία εξετάζονται σε συσχετισμό και αλληλεξάρτηση με “τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα”.
Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει, λοιπόν, μια σαφή δημόσια απάντηση: Ισχύουν ή όχι όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι;
Και κάτι ακόμα: Έως πότε θα ενημερώνονται οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες από αξιωματούχους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλων χωρών για το τι συζητά και πράττει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;
Η εμμονή στη νοοτροπία της κρυφής διπλωματίας είναι βαθιά αντιδημοκρατική, εμποδίζει τη διαμόρφωση συγκλίσεων στα εθνικά θέματα και έτσι αδυνατίζει σοβαρά τη θέση της χώρας».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ