Ποιοι Γιαννιώτες θα έχουν φθηνότερα δημοτικά τέλη

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Την ελάφρυνση επιλεγμένων ευπαθών και οικονομικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού επιδιώκει ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω της εφαρμογής για το 2018 του λεγόμενου Κοινωνικού Τιμολογίου όσον αφορά στα τέλη που πληρώνουν οι δημότες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό.
Οι μειώσεις, όπως τις ανακοίνωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, φτάνουν έως και το 55% των τελών στην περίπτωση πολύτεκνων οικογενειών. Όσο για τους υπόλοιπους Γιαννιώτες,  αυτοί,  όπως  όλα δείχνουν, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν στον Δήμο υψηλά ανταποδοτικά τέλη, το πλεόνασμα από τα οποία για την περσινή χρονιά άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ!
Aιτήσεις στον Δήμο
Στο τμήμα Εσόδων και ακίνητης περιουσίας που στεγάζεται στην οδό Καπλάνη 7 στο ισόγειο μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να ενημερωθούν ή και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου για το 2018.
Πρώτη κατηγορία πολιτών που εντάσσεται σ’ αυτό είναι τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία θα έχουν μείωση σε ποσοστό 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όσους έχουν αναπηρία με ποσοστό από 67% έως και 80% και σε ποσοστό 50% σε άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό άνω των 80% και έως 100% για την κύρια κατοικία εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό  εισόδημα μικρότερο των 22.000 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα). Για δε τα μεταμοσχευμένα άτομα θα ισχύσει πλήρης απαλλαγή από το τέλος καθαριότητας και φωτισμού χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.
Ποιοι άλλοι δικαιούνται
- Πολύτεκνες οικογένειες θα έχουν μείωση από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την πρώτη κατοικία από 25 έως 55% για εκείνες που έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και πάνω από 55% εφόσον το εισόδημά τους είναι μικρότερο των 28.000 ευρώ. Η απαλλαγή θα χορηγείται με την προσκόμιση βεβαίωσης του αρμόδιου γραφείου της ΔΕΗ που ανήκει το ακίνητο περί της χορήγησης πολυτεκνικού τιμολογίου.
- Τρίτεκνες οικογένειες θα έχουν μείωση σε ποσοστό 45% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την κύρια κατοικία τους.
- Οι άποροι θα πληρώνουν μειωμένα τέλη κατά 50% για την πρώτη κατοικία. Η μείωση αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Μονογονεϊκές οικογένειες θα καταβάλλουν μειωμένα τέλη σε ποσοστό 25% για την πρώτη κατοικία, με προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους είναι κάτω από 18.000 ευρώ.
- Οικογένειες με δύο συζύγους μακροχρόνια άνεργους και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6.000 ευρώ θα πληρώνουν μειωμένα κατά 50% τέλη για την πρώτη κατοικία.
- Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης και νέους επιτηδευματίες οι οποίοι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018 τη δραστηριότητά τους η ελάφρυνση  θα  υπολογίζεται  με συντελεστή καταστημάτων και ποσοστό 20% στα τετραγωνικά τους, υπό συγκεκριμένες φυσικά προϋποθέσεις.
Πλεόνασμα 1 εκατ. ευρώ
Στο μεταξύ, πλεόνασμα περίπου 1 εκατ. ευρώ υπήρξε το 2017 από τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ιωαννιτών όπως έκανε γνωστό χθες ο Θ. Γιωτίτσας!
Το ποσό αυτό θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό μέσα στον Φεβρουάριο, όπως είπε, ώστε τα χρήματα να επιστραφούν με έργα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους δημότες.
Για διακοπές ρεύματος
Ο κ. Γιωτίτσας κάλεσε χθες ιδιοκτήτες ακινήτων που προβαίνουν σε διακοπή ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους, να προσκομίζουν άμεσα στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου την αντίστοιχη βεβαίωση διακοπής από τη ΔΕΗ ώστε να μην χρεώνονται πλέον με Δημοτικό τέλος και φόρο.
Επικαιροποίηση αρχείου
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως η Οικονομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με εταιρεία εφαρμογής λογισμικού, θα προχωρήσει άμεσα σε πλήρη καταγραφή των 91.000 παροχών ηλεκτρικού ρεύματος του Δήμου ώστε να γίνουν διασταυρώσεις που αφορούν διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται για Δημοτικό τέλος, Δημοτικό φόρο και ΤΑΠ, αλλά και όσους λογαριασμούς τυγχάνουν απαλλαγών. Επίσης, θα υπάρξει κατηγοριοποίηση ανάλογα με την παλαιότητα των ακινήτων αλλά και τα τετραγωνικά μέτρα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ