Το 90% της παραγωγής τους εξάγουν οι ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας

on .

IXTHIOKALLIERGEIA

Ως η «βαριά βιομηχανία» της Θεσπρωτίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής, οι οποίες τονώνουν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, έχοντας επεκταθεί στις ξένες αγορές με μεγάλες αξιώσεις.
Οι περισσότερες από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακές, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που διαθέτουν εγκαταστάσεις και στην περιοχή. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης παρουσιάζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, με αριθμούς και πραγματικά στοιχεία, το «χάρτη» αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και την ουσιαστική συμβολή τους, στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Εντυπωσιακά μεγέθη
Η δυναμική του κλάδου στη Θεσπρωτία αποτυπώνεται σε μια σειρά από μεγέθη τα οποία παράθεσε ο βουλευτής. Ειδικότερα:
- Το σύνολο της ετήσιας πρωτογενούς παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών της περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους και προσεγγίζει το 12%-14% της πανελλήνιας παραγωγής.
- Σε επίπεδο Ε.Ε. αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής παραγωγής.
- Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ποσοστό που προσεγγίζει το 90%, εξάγεται, κυρίως στην Ε.Ε.. Ο χρηματικός όγκος αυτού του ποσοστού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7%-8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυηρών της χώρας
- Στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος ιχθυογεννητικός σταθμός στα Βαλκάνια όπως και σταθμός προπάχυνσης ψαριών.
- Επίσης λειτουργούν σε συνεργατική βάση σύγχρονα συσκευαστήρια, μεταποίησης και τυποποίησης, στην περιοχή Νέας Σελεύκειας.
Ντόπιοι το 70%
Όπως ανέφερε ο βουλευτής, περίπου το 70% των ιδιοκτητών των μονάδων που λειτουργούν, είναι ντόπιοι. Είτε κατάγονται από τα χωριά της Σαγιάδας, είτε είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι μονάδες απασχολούν άμεσα 400 εργαζομένους, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητα των μονάδων.
«Η ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που στηρίζουν την οικονομία, παράγουν νέες θέσεις εργασίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον, βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους, τολμούν να επενδύσουν και στηρίζουν άμεσα τις τοπικές ακριτικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Κάτσης. Και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο -στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων- που έχουν οι υποδομές, όπως αυτή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά και των αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, ώστε να διαθέτουν τα προϊόντα τους γρήγορα και με ασφάλεια σε όλο και περισσότερες αγορές.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη πως ήδη σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέες επενδύσεις, όπως η δημιουργία μονάδας καλλιέργειας γαρίδας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ