Οι αγρότες προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις

on .

AGROTES DROMOI

• Αν και οι αγρότες κυρίως του θεσσαλικού κάμπου ήδη «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους, συμμετέχοντας σε προειδοποιητικά συλλαλητήρια, η τελική απόφαση για τη μορφή των κινητοποιήσεων κατά των μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κλάδο, θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, στη συνέλευση της Πανελλαδικής  Επιτροπής των Μπλόκων.
Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στο «Βήμα» τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, τα οποία χρόνο με τον χρόνο οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων.

Τα αιτήματα 
Με τις νέες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται οι αγρότες ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι:
- Να μπει τέλος στις ανοιχτές τιμές. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα
- Όχι στην αισχροκέρδεια εμπόρων και βιομηχάνων που πωλούν 5-10 φορές ακριβότερα τα προϊόντα, τα οποία αγοράζουν σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές από γεωργούς και κτηνοτρόφους.
- Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και το «πράσινο» τέλος στο νερό, να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο κ.λπ.
- Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
- Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολόγηση να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
- Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ.
- Δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αξιοπρεπείς συντάξεις στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ