Ελληνικό γιαούρτι παράγεται μόνο στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει η Ευρωπ. Επιτροπή

on .

GIAOYRTI
• «Η ονομασία ‘ελληνικό γιαούρτι’ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χαρακτηρισμό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδος».
Αυτό απαντά ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά σ’ ένα θέμα που απασχολεί έντονα την χώρα μας, μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος με συνεχείς ερωτήσεις του προς την Κομισιόν έχει αναδείξει εδώ και δύο χρόνια την προσπάθεια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να οικειοποιηθούν τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» για δικά τους προϊόντα.
Αυτο έχει ως αποτέλεσμα να παραπλανάται ο Ευρωπαίος καταναλωτής πιστεύοντας ότι το γιαούρτι με ετικέτα «ελληνικό γιαούρτι» προέρχεται και παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ο χαρακτηρισμός γιαουρτιού που δεν προέρχεται από την Ελλάδα σαν «ελληνικό γιαούρτι» και η αποκάλυψη του πραγματικού τόπου παρασκευής στην ετικέτα δεν θεωρούνται από την Επιτροπή επαρκή στοιχεία για να αποφευχθεί ή να αντισταθμιστεί ο παραπλανητικός χαρακτήρας της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» ως προς την ταυτότητά του και τη χώρα καταγωγής του».
Έτσι, όπως τονίζει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, η Επιτροπή με τη σαφή απάντησή της βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ελληνικού γιαουρτιού. Να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο Έλληνα κτηνοτρόφο. Να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο για το χαρακτηρισμό του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ