Χρήσιμες συμβουλές για προστασία από την γρίπη

on .

EMBOLIO

• Μπορεί η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα να παραμένει σχετικά σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στη χώρα μας δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1, ενώ το Κέντρο υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.
Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη.

Πώς μεταδίδεται
Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο όταν ο ασθενής, βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων. Επίσης, οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης.
Οι ενήλικες μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη για μία μέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη γρίπη για πάνω από μια εβδομάδα.

Χρήσιμες συμβουλές
Για να γλιτώσετε από τη γρίπη, μεταξύ άλλων: Αποφύγετε την άμεση επαφή με ασθενείς • Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα • Αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα • Όταν φτερνίζεστε, καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο • Αερίζετε καλά τους κλειστούς χώρους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ