«Πρεμιέρα» σήμερα για τις χειμερινές εκπτώσεις

on .

EKPTOSEIS XEIMERINES

• Με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι η αγορά θα πάρει κάποιες βαθιές «ανάσες», ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, την ερχόμενη Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, περιμένοντας τους καταναλωτές να βγουν μαζικά στην αγορά.
Οι μικρομεσαίοι, αναμένουν να συνεχιστεί η καλή σχετικά εικόνα των εορτών, αν και οι εκπτώσεις ξεκινούν λίγες μόλις μέρες μετά την λήξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, γι’ αυτό και αρχικά κρατούν «μικρό καλάθι», περιμένοντας να δουν σε ποια επίπεδα θα κυμανθεί η κίνηση τις πρώτες δυο εβδομάδες. 
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε σχετική εγκύκλιο επισημαίνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ