Αγιασμοί υδάτων σήμερα σε λίμνη, θάλασσες και ποτάμια

on .

AGIASMOI

• Με τους καθιερωμένους Αγιασμούς των Υδάτων θα εορταστούν τα Θεοφάνεια σήμερα σ’ όλη την Ήπειρο, βοηθούντος και του καλού σχετικά καιρού.
Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κατάδυση του Σταυρού στα νερά της Παμβώτιδας, ενώ αντίστοιχες τελετές θα γίνουν και στις γειτονικές πόλεις, αλλά και σε ποτάμια της περιοχής μας όπως ο Άραχθος και συγκεκριμένα στο γεφύρι της Πλάκας.
Ο Σταυρός στη λίμνη
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί σήμερα, ώρα 7 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του κ. Μάξιμου. Στις 10 θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη η πομπή που θα μεταφέρει τον Σταυρό στη λίμνη για την κατάδυση στα νερά της. Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει όπως κάθε χρόνο στην Πλατεία Μαβίλη στις 11.30 το πρωί κι αρκετοί Γιαννιώτες κολυμβητές αναμένεται να βουτήξουν στα νερά της Παμβώτιδας προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Με αφορμή την τελετή κατάδυσης του Σταυρού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στην παραλίμνιο περιοχή. Συγκεκριμένα, από τις 7 το πρωί απαγορεύεται η στάθμευση στις οδούς Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Καραμανλή, Πλατεία Μαβίλη, Ευαγγελίδη, Χατζηκώστα, Ανεξαρτησίας και Κρυστάλλη. Στις ίδιες οδούς από τις 8 το πρωί θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα λήξουν μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων.
Στις άλλες πόλεις
Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια σήμερα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Στην Άρτα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλλίνικου. Η κατάδυση του Σταυρού θα γίνει ώρα 11 το πρωί στον ποταμό Άραχθο από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.
Στην Πρέβεζα η ρίψη του Σταυρού αναμένεται να γίνει σήμερα, στις 11 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο. Τέλος, στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα θα τελεστεί σήμερα η Λειτουργία του Μέγα Αγιασμού των Θεοφανείων. Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού των υδάτων με κατάδυση του Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτο.
Σε ποτάμια, πηγάδια…
• Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο εορτασμός των Θεοφανείων για τον Δήμο Ζίτσας.  Ο εορτασμός θα ξεκινήσει το πρωί με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ναό Αγ. Γεωργίου και θα ακολουθήσει ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
• Την καθιερωμένη εκδήλωση για τον Αγιασμό των υδάτων στην υπό αναστύλωση γέφυρα Πλάκας θα κάνει ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου σήμερα και ώρα 11 το πρωί. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Το Μουχούστι», την Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονολιθίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φραστιωτών.
• Όπως κάθε χρόνο, από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, ιστορική έδρα του Δήμου. Ο αγιασμός θα γίνει  στην Γέφυρα Κοράκου  σήμερα, ώρα 11 το πρωί, παρουσία του δημάρχου  Γ. Καραϊσκάκη Περικλή  Μίγδου, των πολιτικών και εκκλησιαστικών  Αρχών.
• Όπως κάθε χρόνο ο αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Σουλίου θα γίνει στην Γλυκή, στα νερά του Αχέροντα. Θα προηγηθεί θεία λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ώρα 7.30 το πρωί) και ο αγιασμός θα γίνει περίπου στις 11 το πρωί.
• Στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία της Σκλίβανης θα γιορταστούν σήμερα τα Θεοφάνεια, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ