Σημαντική σύσκεψη χθες στην Ζίτσα για τους δασικούς χάρτες

on .

DASIKOI XARTES ZITSA 2

• Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ήπειρο με τους δασικούς χάρτες συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Τ.Κ. Ζίτσας, με κεντρικό ομιλητή τον Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο, Δασολόγο - Ειδικό Σύμβουλο του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος  Σωκράτη Φάμελλου και παρουσία, μεταξύ άλλων, βουλευτών, τοπικών αρχόντων, καθώς και του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που επανειλημμένως έχει θέσει το ζήτημα στους αρμόδιους.
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην Ήπειρο καθώς βρίσκουμε τις εκτάσεις να ανήκουν κατά τεκμήριο στο Δημόσιο. Δίνουμε δικαιώματα φύτευσης αμπέλων και δεν έχουν που να τα καλλιεργήσουν», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης και ζήτησε επιτακτικά από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν τα προβλήματα, με πρώτη και κύρια, να διαγραφεί από το επίμαχο άρθρο του Νόμου το «κατά τεκμήριο του Δημοσίου».
Ο σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ
«Οι δασικοί χάρτες δε δημιούργησαν προβλήματα στους δασωμένους αγρούς αλλά τα ανέδειξαν «φωτογράφησαν» την έκταση του προβλήματος» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δασολόγος - Ειδικός Σύμβουλος του αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Κων/νος Παπασπυρόπουλος στην ομιλία του και ανέλυσε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την κατάρτιση και την κύρωση των Δασικών Χαρτών και ταυτόχρονα ανέπτυξε την έννοια των δασωμένων αγρών.
Η κύρωση των δασικών χαρτών σύμφωνα με το κ. Παπασπυρόπουλο θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας έως το 2020, ενώ σε ότι αφορά στην Π.Ε. Ιωαννίνων το αμέσως προσεχές διάστημα (26 Ιανουαρίου) ξεκινούν το έργο τους οι οκτώ επιτροπές αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί  και είναι στελεχωμένες από Δασολόγους και Γεωπόνους.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας
Η σύσκεψη για θέματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει από την πρώτη στιγμή (το Φεβρουάριο του 2017) που ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. «Είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα σ’ όλες του τις διαστάσεις σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και του τόπου» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και πρόσθεσε «δεν εφησυχάζουμε γιατί θεωρούμε πως ζητήματα που έχει αναδείξει η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν έχουν επιλυθεί».
Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αναπλ. Υπουργό που κράτησε τη δέσμευσή του για τη διοργάνωση της εν λόγω σύσκεψης, η οποία είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση που είχαν.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα ζητήματα που δημιουργούνται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Είδαμε, είπε, ανθρώπους να εκφράζουν έντονα την αγωνία τους  καθώς στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπέλων σκοντάφτουν στο «γράμμα» του νόμου επειδή εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν αφού έμειναν ακαλλιέργητες».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ