Νέες «φουρνιές» προσφύγων φτάνουν διαρκώς στην Ήπειρο

on .

PROSFYGES KONTEINER

• Η Ήπειρος θα συνεχίσει και στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, να αποτελεί τόπο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων που ο πόλεμος έδιωξε από τις πατρίδες τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα στη χώρα μας.
Αυτό… εγγυάται η επαναλειτουργία του Κέντρου Υποδοχής του Κατσικά που, με τις νέες υποδομές με τις οποίες έχει εφοδιαστεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία μικρή «πόλη» από την οποία τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι θα περνούν και θα φιλοξενούνται, χειμώνα – καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Κατσικάς όσο και άλλες δομές φιλοξενίας της Ηπείρου όπως η «Αγία Ελένη» και η Φιλιππιάδα υποδέχθηκαν αρκετές δεκάδες νέων προσφύγων.
Για το γενικότερο συντονισμό και την κατανομή αρμοδιοτήτων σχετικά με τη διαχείριση των προσφύγων έγινε χθες στην 8η Ταξιαρχία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Αρκετές νέες αφίξεις
Προχθές βράδυ έφτασε στην Ήπειρο από τη Λέσβο η πιο πρόσφατη «φουρνιά» προσφύγων και μεταναστών. Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας του Κατσικά τοποθετήθηκαν 57 άτομα, στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» 12 με 13 άτομα, ενώ άλλοι 18 μεταφέρθηκαν στη Δομή της Φιλιππιάδας.
Στον Κατσικά που με την επαναλειτουργία του φέρνει ξανά στην τοπική επικαιρότητα το προσφυγικό, φιλοξενούνται σήμερα περίπου 230 πρόσφυγες. Η πρώτη άφιξη περιλάμβανε 120 άτομα περίπου, ακολούθησε δεύτερο «γκρουπ» 47 ατόμων και προχθές έφτασε το τρίτο των 57 περίπου προσφύγων. Το Κέντρο, όπου τη θέση των σκηνών έχουν πάρει πλέον εξοπλισμένα κοντέινερς, έχει δυναμικότητα 400 φιλοξενούμενων σε άνετες συνθήκες, ενώ, αν χρειαστεί και το επιβάλλουν οι ανάγκες, πιθανώς να στεγάσει μέχρι και 500 άτομα!
Σύσκεψη στα Γιάννενα
Καθώς το προσφυγικό ξαναγίνεται, μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα «νηνεμίας», μέρος της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, χθες τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποίησαν σύσκεψη στο Διοικητήριο της 8ης Ταξιαρχίας, με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών και την κατανομή αρμοδιοτήτων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης.
Στόχος η ορθή διαχείριση…
Σε δήλωσή του πριν την έναρξη της χθεσινής σύσκεψης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας τόνισε πως αφίξεις προσφύγων υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα, όμως ο καταυλισμός του Κατσικά αποσπά περισσότερο την προσοχή λόγω της κατάστασης που επικρατούσε σ’ αυτόν την πρώτη φορά που λειτούργησε ως τόπος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, προσθέτοντας πως έχει πλέον εκσυγχρονιστεί αισθητά.
«Όλο αυτό το διάστημα έρχονται και φεύγουν άνθρωποι με το καθεστώς των αιτούντων ασύλου, κάτι που γίνεται ανεπαίσθητα χάρη στην ορθή διαχείριση που υπάρχει απ’ όλους τους φορείς κι αυτό είναι το ζητούμενο. Να διαχειριστούμε δηλαδή την κατάσταση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα επ’ ωφελεία και των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως οι πρόσφυγες που φτάνουν στην περιοχή μας αντιμετωπίζουν ένα πολύ διαφορετικό κλίμα, σαφώς καλύτερο απ’ αυτό που αντιμετώπισαν στα παράλια της Τουρκίας και στα ελληνικά νησιά στα οποία πέρασαν έπειτα.
Πρώτα η καθημερινότητα
Για μία σύσκεψη με ουσιαστικό περιεχόμενο έκανε λόγο ο συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας πως εκείνο που προέχει είναι η οργάνωση της λειτουργίας της Δομής, κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση καθημερινών και τεχνικών ζητημάτων, όπως η υδροδότηση, η αποκομιδή των σκουπιδιών, η ασφάλεια κ.α..
«Ο Κατσικάς ξαναπαίρνει την οργανωμένη μορφή της δομής φιλοξενίας. Είναι πλέον μία πιο οργανωμένη δομή, με κοντέινερς εξοπλισμένα με κουζίνα και μπάνιο, καθένας έχει τα χρήματά του, μπορεί να μαγειρέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θα έρθουν κι άλλοι
Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στον Κατσικά λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Σήμερα σ’ όλες τις δομές της Ηπείρου, δηλαδή στα Κέντρα Υποδοχής της Αγίας Ελένης, της Φιλιππιάδας, της Κόνιτσας, των Δολιανών και του Κατσικά, φιλοξενούνται, μαζί και με τους τελευταίους που ήρθαν προχθές, περίπου 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 400 διαμένουν σε μισθωμένα από την Ύπατη Αρμοστεία διαμερίσματα. Μέχρι τα τέλη του μήνα, με τις αφίξεις που επίκεινται, αναμένεται πως τόσο στη δομή του Κατσικά όσο και στις υπόλοιπες θα συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός φιλοξενούμενων.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ