Όχι στη χρέωση δημοτικών τελών σε κενά ακίνητα

on .

SPITI KLEISTO PALIO

• Την απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή, ζητά με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Πρόκειται για έναν «πονοκέφαλο» που ταλαιπωρεί πολλούς ιδιοκτήτες και στα Γιάννενα που έχουν διαμερίσματα ανοίκιαστα, δεν κατοικούνται, δεν ηλεκτροδοτούνται, αλλά καλούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη!
Η παρέμβαση του Συνηγόρου Ανδρέα Ποττάκη, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ),  εκδηλώθηκε με αφορμή τις διαμαρτυρίες ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δηλωθεί ως κενά από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.
 Ο Συνήγορος καλεί τις Δημοτικές Αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και τη νομολογία, να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα (οι οποίες εξάλλου μπορούν να διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης) και να απαλλάξουν συνεπώς τους πολίτες από άδικες και υπέρογκες χρεώσεις.
Ας σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένη, τόσο λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού σχετικών αναφορών που δέχθηκε η εν λόγω Αρχή, όσο και λόγω της μη ενιαίας αντιμετώπισης του θέματος από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ